Кристалина Георгиева: МВФ приветства решимостта на Киев да се бори срещу корупцията

  • 21 февруари 2023 21:50

  • 1049
  • 7
Кристалина Георгиева: МВФ приветства решимостта на Киев да се бори срещу корупцията
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование приветства днес решимостта на Киев да се бори срещу корупцията в страната след неотдавнашния скандал, който разтърси правителството в разгара на руската инвазия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Украинските власти са много отворени за проблемите с корупцията и са решени да я преборят, както е и цялото общество", изрази задоволството си Георгиева в интервю за три международни медии, сред които и АФП.

Тя не скри, че е "оптимист" относно шансовете на украинците да спрат това ендемично бедствие, тъй като "хората няма да го толерират", каза тя по време на втория ден от първата си визита в Киев след началото на руската инвазия преди година.

Георгиева се срещна с президента на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, както и с представители на бизнес средите и жени икономисти. 

Шефката на МВФ изрази задоволството си от "невероятната устойчивост" на украинците и заяви, че базираната във Вашингтон институция очаква "постепенно възстановяване на украинската икономика" през 2023 г. след срив от 30 на сто миналата година, без обаче да дава конкретни цифри. 

Украйна може да си гарантира "значителна подкрепа" от МВФ в рамките на нова дългосрочна програма, коментира още Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Кристалина Георгиева към Зеленски: Разчитайте на нас! С разбито сърце виждам с очите си унищожението

Премиерът на Украйна Денис Шмигал каза тази седмица, че Украйна се надява да договори с МВФ многогодишна програма на стойност 15 милиарда долара, която може да се превърне в най-големия кредитен пакет за страната от началото на руската инвазия.

"Въз основа на работата на украинските власти сме уверени, че можем да им окажем значителна подкрепа", отбеляза Георгиева в интервюто.

"Обсъждаме с украинските власти какви да са компонентите на тази програма и нейната продължителност. Разбира се говорим за по-дълъг период, тъй като предизвикателствата пред украинската политика няма да се изпарят в скоро време", подчерта тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1049 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
бай Ставри

2023.02.22 | 07:19

7
А бе,тази ,НЕ я ли ОСЪДИХА ?!
????!!!

2023.02.22 | 07:17

6
А,какво прави МВФ за НЕРЕШИМОСТТА на София ,да СТОРИ същото ????

2023.02.22 | 05:57

5
Ста-линка без-срамницата
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.22 | 00:48

4
Ако всичко беше станало по плана на руските фашисти , Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде заровено в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят. СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Хаха

2023.02.21 | 22:07

1
В Европейския парламент самите те са корумпирани а тръгнали Усрайна да оправят
корупция е

2023.02.21 | 22:19

3
само когато джендеро-либералите не участват в далаверите, иначе всичко останало е корупция хаха

2023.02.21 | 22:19

2
Продажна бабичка на снимката?!

Добави коментар

Водещи новини