Фризьор лови дронове в Украйна

  • 20 февруари 2023 17:43

  • 1655
  • 2
Фризьор лови дронове в Украйна
© Фейсбук / Al Jazeera English
Слушай новината Слушай новината

Фризьор през деня и "ловец на дронове" през нощта, 41-годишният Олександър Шамшур е сред десетките хиляди доброволци, които помагат за защитата на небето над Украйна от руски атаки, пишат от Ройтерс, цитирани от "Дарик".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11768

С наближаването на първата годишнина от руското нахлуване на 24 февруари Украйна става все по-умела в свалянето на руски ракети и дронове, изстрелвани към градове далеч от фронтовата линия, а Шамшур се гордее със своята роля.

Членовете на неговото подразделение за териториална отбрана, сред които адвокат и бизнесмен, реагират на сигналите за въздушни нападения в столицата Киев и околностите ѝ, като се опитват да свалят произведените в Иран безпилотни самолети Шахед-136 с реставрирана картечница от Втората световна война.

"Аз съм много щастлив човек. Защо? Защото защитавам страната си, защитавам нашия украински народ", казва Шамшур, докато от позицията си на покрива претърсва осветения от луната силует на столицата чрез термокамера с далекомер.

Наблизо негов колега боец нагласяше зелените цеви на произведената в СССР картечница "Максим".

"Но в същото време мога да дойда в салона за красота и да работя с хората, да върша работата, която знам, да подстригвам и да разговарям с клиентите", каза Шамшур.

Той каза, че никога не му е хрумвало като цивилен да "избяга и да се скрие някъде", когато десетки хиляди руски бронирани машини нахлуха в Украйна миналата зима и започнаха да бомбардират Киев и други градове.

Украйна съобщи за руски обстрел на цивилни обекти

"Когато врагът беше на прага, трябваше да направя нещо, трябваше да действам в защита", каза той.

През нощта на 29 срещу 30 декември, казва Шамшур, неговото подразделение на покрива е свалило два безпилотни самолета над Киев. Екипът му е предал придобитите умения и на други подразделения.

Шамшур има няколко значки на камуфлажната си униформа, включително една "Drone Hunters" на английски език и друга на украински език с надпис "Ronin" - феодален японски воин - която е приел за свой псевдоним.

Когато Русия нахлува, Шамшур - резервист в армията преди войната - научава, че военната му база вече е разрушена от руски обстрел, затова се включва в териториалната отбрана, като първоначално доставя храна на цивилни и помага за евакуацията на хора.

По време на работа в салона си, все още облечен във военна униформа, докато оформя косата на клиент, той казва, че се опитва да не говори с клиентите си за войната, наричайки я "тъмна" в контраст със "светлата" част от мирния си живот.

Цветелина Кирилова
1655 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.20 | 18:14

1
a ne lovili smoci s disagi

2023.02.20 | 21:11

2
не, смоците ги ловиш ти с уста - ама все еднооки ти се падат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини