Беларус вещае катастрофа по границата след решението на Полша

  • 10 февруари 2023 11:44

  • 6838
  • 5
Беларус вещае катастрофа по границата след решението на Полша
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Беларус определи като "катастрофално" решението на Полша да затвори един от граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Минск предупреди, че този ход може да доведе до "колапс" от двете страни на границата.

Вчера Варшава, позовавайки се на опасения за сигурността, обяви, че ще затвори ключовия граничен пункт към Беларус при Бобровники от 12:00 часа местно време днес, което допълнително обтегна вече враждебните отношения между двете страни.

Лукашенко: Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, ще носят отговорност по военновременните закони

След влизането в сила на решението само два от шестте основни сухопътни пропускателни пункта по 400-километровата граница ще бъдат отворени, посочват от граничната служба на Беларус.

"Със затварянето на друг полски контролно-пропускателен пункт ситуацията ще стане катастрофална", предупреждават те и допълват, че вече така или иначе има дълги опашки на граничните пунктове. Според тях натоварването на останалите два ГКПП ще се увеличи критично.

Минск счита решението за целенасочено, за да " влоши допълнително ситуацията на границата и да ограничи пътуването на гражданите".

В сряда отношенията между Минск и Варшава се обтегнаха още повече, след като полски журналист беше осъден на осем години затвор от беларуски съд. Варшава твърди, че делото спрямо него е политически мотивирано.

Калина Христова
6838 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Барбароса

2023.02.10 | 12:41

1
да нападат, танковете са на границата
Нато

2023.02.14 | 12:08

5
Няма да им помогне когато стане наоечено, ЗАПИМНЕТЕ ГО!

2023.02.10 | 13:32

2
Полша е част от НАТО, а картофения фюрер няма ядрени оръжия.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.11 | 10:14

4
Любима тема на вГЪZрожденците е как България била "американска колония". Сигурен съм, че Путин много пъти си е мислил - ех защо и другите държави в ЕС не бяха "американски колонии" като Болгария? 30 години Русия източва МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ от "американската колония". Монопола на Лукойл гарантиран от НАП, който е вечно на загуба и ни продава руски петрол на цените на Брент десетилетия. Завишените цени на Газпром - 30 години най-високите цени на газта в ЕС бяха за нас. Загубеният съзнателно арбитраж за реакторите на Белене беше просто комплимент за руските другари. Сега благодарение на "колонизаторите" изплуваха и завишените цени на руското гориво за АЕЦ Козлодуй и корупцията около БСП и Р.Овч. Бойко Борисов построи ударно за Путин и с наши пари един "Турски поток" само за 2 години, но за 12 не успя да завърши конектора с Гърция. пРеZидента Радев мълчаливо отказва изгодно предложение за 1 МИЛИАРД замяна на военна техника само и само за да не прати оръжие на Укрйна ВЪПРЕКИ РЕШЕНИЕ на НС. С голяма доза сигурност може да се очаква, че отговорните другари ще се постараят да загубят и арбитража за спряната руска газ срещу рубли и България ще е единствената страна, която ше плаща за газ, която братушките са ни спряли. Може да дописвате в коментарите - какво, колко и как смуче Русия от "американската колония" през последните 30 години.
Ukraina55

2023.02.10 | 16:02

3
Лукашенко взели да ядеш пишката на запада като помагаш на жалката руска войска сега ще бъдеш изнасилен и пребит като скапан пумиар и ще бъдеш затрит от своите хора.Такае които поткрепя Русия сега ще страда жестоко и ще потъне заедно със Русия във ямата на бедността и разрухата ха ха ха.Беларус ще страда като Русия.

Добави коментар

Водещи новини