26-годишен бивш командир от "Вагнер": Съжалявам, че се сражавах в Украйна

  • 02 февруари 2023 11:30

  • 2163
  • 22
26-годишен бивш командир от "Вагнер": Съжалявам, че се сражавах в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Избягал в Норвегия бивш командир от руската наемническа групировка "Вагнер" заяви пред Ройтерс, че иска да се извини за това, че се е сражавал в Украйна и е нарушил мълчанието си, за да бъдат изправени пред правосъдието извършителите на жестокости в конфликта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10638

Андрей Медведев, който прекоси границата между Русия и Норвегия на 13 януари, каза, че е бил очевидец на убийства и малтретиране на руски затворници, отведени в Украйна, за да се сражават на страната на "Вагнер". Двадесет и шест годишният мъж сега иска да получи убежище в Норвегия.

"Мнозина ме смятат за негодник, престъпник, убиец", заяви Медведев. "Първо, многократно и отново искам да се извиня и, въпреки че не знам как това ще бъде прието, искам да кажа, че съжалявам", добави той.

Медведев каза, че иска да говори за преживяванията си във войната, за да бъдат "наказани извършителите" за техните престъпления в Украйна. По неговите думи той се присъединил към "Вагнер" през юли 2022 година с четиримесечен договор и през това време станал очевидец как двама души, които не искали да се сражават, били застреляни пред току-що вербувани затворници.

Агенция Ройтерс отбелязва, че засега не е успяла да потвърди твърденията на Медведев от независими източници, пише БТА.

Избягалият в Норвегия боец от "Вагнер": Разстреляха хора пред новобранци

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин, каза, че Медведев е бил част от норвежко звено на "Вагнер" и е "малтретирал затворници". Групировката "Вагнер" не е отговорила веднага на запитване за коментар.

Норвежката полицейска служба, отговорна за разследването на военни престъпления, е започнала да разпитва Медведев за преживяванията му в Украйна. По информация от полицията той е със статут на свидетел.

Цветелина Кирилова
2163 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.03 | 11:47

22
Кризата в Украйна започна, когато рускенефа и Путлерофашистите не приеха волята на украинския народ да ходи по Европейски път и накараха тогавашната марионетка на русия - Янукович да подпише дългогодишен договор с рускенефа за сътрудничество, което напрактика откъсна Украйна от Европейският и път! За това и се получи ''Майдана'' Защото украинците искат да са европейци а не азиатци, като рснаците! Ето за трова и рускенефа откъсна Крим от Украйна и за това се опитва да отцепи Донбас от Украйна! За това се бият сега украинците защото не искат да са част от маркобесието на Путлерофашистите а искат да са ЕВРОПЕЙЦИ! СЛАВА УКРАИНИ!

2023.02.02 | 22:42

21
Фактът, че рашистите забраняват българския език, премахват български символи и портрети на български исторически личности за пореден път доказва, че РуZия е вековен враг на България!
Символи и класификация на ватниците

2023.02.02 | 22:42

20
V - ватник; интелект - под средното ниво; лоялност към Путин - стандартна. O - орк-ватник; интелект - минимален; лоялност към Путин - висока. Z - зомби-ватник; интелект - липсва; лоялност към Путин - максимална.

2023.02.02 | 22:41

19
Според датското разузнаване Путака е взел решението за нападение над Украйна под влиянието на медикаменти, свързани с хормоналното лечение на рак.

2023.02.02 | 22:41

18
Цяла РуZия трябва да бъде пречистена с огън от путинската проказа!

2023.02.02 | 22:41

17
Северноазиатската бедна кочина никога не е имала "водещи позиции в света в сферите на икономиката и политиката". Големите икономики приеха РуZия в семейството си по милост с надеждата да я приобщят към цивилизования свят. Рашистите обаче си останаха непоправими варвари и постоянна заплаха за цивилизацията.

2023.02.02 | 22:40

16
Военният бюджет само на САЩ е 13 пъти по-голям от този на бедната северноазиатска кочина. А в НАТО освен САЩ са и някои от най-силните икономики в света. Който е силен икономически, той е силен и военно. Обратният вариант е невъзможен.

2023.02.02 | 22:40

15
Подчовеците от северноазиатската бедна кочина винаги са били варвари. Още Г. Раковски го е казал: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част."

2023.02.02 | 22:40

14
Старата мечта на всеки истински българин - да види нашият най-коварен враг РуZия победена и унижена, е на път да се осъществи!

2023.02.02 | 22:40

13
Украйна - в НАТО и ЕС. България - в Шенген с евро. РуZия - нахyй.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини