ЕСПЧ осъди Русия заради нападение срещу активисти на "Грийнпийс"

  • 31 януари 2023 16:42

  • 642
  • 0
ЕСПЧ осъди Русия заради нападение срещу активисти на "Грийнпийс"
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

Русия бе осъдена днес от Европейския съд по правата на човека, защото не е положила необходимите усилия за разследване на нападение срещу активисти на "Грийнпийс" през 2016 г., предаде Франс прес.

В комюнике на съда се казва, че разследването е било недостатъчно и не е обезсърчило други подобни действия, предизвикани вероятно от омраза, предава БТА.

Решението е във връзка със събития от 2016 г., когато 9 души от руския клон на природозащитната организация са участвали в гасенето на горски пожари в Краснодарския край, в южната част на страната. Лица, облечени в казашки паравоенни униформи, са блокирали входа на лагера им, нарекли ги "американски агенти" и опитали да ги изгонят. На следващата вечер природозащитниците са били нападнати от шестима маскирани, въоръжени с палки, ножове, лютиви спрейове, огнестрелни оръжия и самоделни взривни устройства.

"Никакво реално усилие не е било направено за установяване на самоличността на нападателите", които, "изглежда, са били мотивирани от идеята, че жалбоподателите са били с различно гражданство или идеология", заяви съдът.

Той осъди Москва да плати за морални вреди по 4000 евро на всеки един от жалбоподателите, т. е. общо 36 000 евро.

Съдът в Страсбург представи доклада си за правата на човека

Не е ясно обаче дали ще бъде изпълнено това решение, тъй като Русия се оттегли от Съвета на Европа на 15 март 2022 г. и вече не се смята обвързана с решенията на Европейския съд по правата на човека, който е институция на тази международна организация, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини