Експерт по сигурността: Украйна ще бъде възстановена и като много сериозна военна сила, което Путин не е очаквал

  • 26 януари 2023 10:04

  • 2483
  • 19
Експерт по сигурността: Украйна ще бъде възстановена и като много сериозна военна сила, което Путин не е очаквал
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

"Европейските страни ясно осъзнаха, че рискът е директен срещу Европа - именно това беше повратната точка за това решение". Това заяви пред БНР Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност, относно решението за изпращане на танковете "Леопард 2" в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13566

"За мен е изключително важно единството на политическо ниво - и в НАТО, и в ЕС. Това е ключовото, за да се защити Европа, европейските страни и европейската демокрация", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 

Въпреки всички усилия, войната продължава, подчерта експертът и добави мнението си, че е очевидно, че трябва да се предриемат други мерки. По думите му войната трябва да спре.

Руският президент Владимир Путин очерта каква е неговата цел - тя е преначертаване на европейската карта и преразглеждане на историята, припомни Божилов. 

Според него е очевидно, че Путин губи войната. По думите му от една страна руският лидер не е очаквал тази съпротива на украинците, а от друга - не е очаквал и единството на европейските страни: "Путин получи много по-силно единство и на НАТО, и на ЕС". 

Йордан Божилов отбеляза, че танковете, които ще бъдат изпратени на Украйна - и "Леопард", и френските, и американските - като военно средство са много по-способни от това, с което разполага Русия. В тактическо отношение те могат да имат много сериозно значение за поврата, смята той. 

Според него все пак танковете не са достатъчни, но с всичката помощ, която се предоставя на Украйна, те може да имат много сериозно значение. По думите му ще са необходими няколко месеца, за да отидат танковете в Украйна. Докато това се случи, украинската армия има духа и волята да противостои, каза експертът. 

След като си осигури доставки на танкове, Украйна вече ще настоява за изтребители

Той е категоричен, че границите на Европа - така, както са установени след Втората световна война, и принципите, върху които се гради европейската сигурност, не могат да бъдат нарушавани:  "Нарушаването от страна на Русия и на границите, и на правовите норми, с които Русия се е съгласила, е пряка заплаха за Европа".

Според него реториката на Кремъл не почива на голяма основа. "Оказа се, че тази военна сила е куха", изказа мнението си Божилов. 

Той обаче посочи, че не трябва да се подценява ядрената заплаха, с която си служи Русия. По думите му използването на ядрено оръжие и заплахата за това са неприемливи. 

Русия използва тази реторика като средство за натиск, подчерта той и добави: "В една съвременна война виждаме всички възможности, за да се постигнат целите, които в крайна сметка са политически, те не са чисто военни, а те вървят срещу демократичните държави, които Путин счита за отживелица". 

Русия мобилизира все повече хора и очаквам, че ще се направи опит да се възвърнат територии, които си отвоюва Украйна, прогнозира експертът.

Според него руското общество силно подкрепя тази война, въпреки всички страдания. Той не вижда потенциал от страна на руското общество за натиск за спиране на войната, което би било най-бързото и безболезнено решение. 

Божилов вижда по скоро потенциал за позиционна война, отколкото за активни действия. 

Това, което ясно поставят различните страни в НАТО, е, че крайната цел е възстановяване на териториалната цялост на Украйна - каквато беше до 2014 г., посочи той и заяви:  "Очаквам, че Украйна ще бъде възстановена и като много сериозна военна сила, което Путин в никакъв случай не е очаквал". 

За членство на Украйна в НАТО на този етап не бих говорил, но като модерна европейска страна - да, каза в заключение Йордан Божилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2483 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.26 | 10:14

2
Путлерофашистите започнаха да разбират в каква кал са нагазили с Украйна! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.26 | 14:30

19
Руските фашисти и братоубийци се посраха в Украйна! Слава Украини! ✌️
Ей педерас дърт

2023.01.26 | 10:33

8
да хванеш рак
Ukraina55

2023.01.26 | 13:59

18
Украйна ще бъде доминираща сила която Русия никога няма да бъде, тези жалки изчадия.Руснаците ще бъдат прегазени и смачкани тези жалки смешници слаби ха ха ха.Русия ще бъде кенефа на Украйна и запада,където ще си пускат лайната във руския кенеф ха ха ха.Такава държава като Русия няма да съществува на картата ха ха ха.Путин е жалък смешник и олигофрен ха ха ха.
Z

2023.01.26 | 13:02

17
Съвсем очевидно е, че жалкия марионетен Укропистан губи - армията му бе разбита от затворниците на Вагнер. Катастрофални укро поражения в Соледар и Бахмут, много загубена територия с над 200 селища и градчета
старшинката - пенсионер

2023.01.26 | 10:21

3
абе йордане, какъв експерт си ти, като не си хващал автомата? ти не знаеш и входа на казармата. от такива експерти като теб, цялото воинство трябва да си хвърли пагоните. то бива простотия, ама ти нямаш мяра. колко ти плащат, за да се осираш непрекъснато?
до 11

2023.01.26 | 11:53

16
Ти в казарма не си ходил, педераст! На комисията са ти видяли разширената халка и айде негоден за военна служба. Ти си спермояд.

2023.01.26 | 10:56

11
А ти освен да крадеш от артелната друго знаеш ли? Говнояд.
ХАЗАРИТЕ КАТО БЪЛГАРИТЕ

2023.01.26 | 11:19

14
Е НАЛОЖИТЕЛНО ПЕРИОДИЧЕСКИ ДА СЕ ИЗКОЛВАТ ЗА ДА ЧУВАТ ТИЯ МРЪСНИ ПРОКЛЕТИ ЖИВОТНИ!
ТИХО МА

2023.01.26 | 11:52

15
МАЙМУНО ВЪШЛИВА!

2023.01.26 | 10:38

9
Дааа танковите ще са направо с екипаж от европата! Абе ти на ясноли си как се създава, войн?

2023.01.26 | 11:01

13
Те и артилерията и пво-то щяха да са с екипажи, а какво излезе? Пък и екипажи се обучават от месеци в западните държави. По спомени в нашата армия 6 месеца стигаха.
леле

2023.01.26 | 10:51

10
"Европейските страни ясно осъзнаха, че рискът е директен срещу Европа - именно това беше повратната точка за това решение". Това заяви пред БНР Йордан Божилов ???? По-полека ейй " мн. хора " могат да се излъжат от тези "съждения " ! В крайна сметка това е целта ! ЛЪЖА, ЛЪЖА И ТЯ ДА СТАНЕ ИСТИНА . В чии очи обаче ???????????

2023.01.26 | 10:59

12
Ами не случайно в рАссия изолират хората от външния свят. Ако не ги лъжеха биха ли го правили? Всеки със собствено мнение го затварят. Това ли подкрепя 'истините' на путьо?

2023.01.26 | 10:30

7
porednoto plateno mnenie na kupena sluga ot koziak i nato kakvoto i da laliate slugi istinata e edna rusia shte pobedi

2023.01.26 | 10:29

6
от началото на война експертите доказаха че са кръгла нула, неадекватни и необективни , ама. на кой му пука…
Кравария умре

2023.01.26 | 10:25

5
йордан тъпото бих го кормил в адски мъки ще го карам да пие разтопено олово преди това ще екзекутирам цялото му семейство

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини