Украинският външен министър призова страните, които разполагат с танкове "Леопард 2", да изпратят колкото се може повече от тях

  • 25 януари 2023 16:07

  • 588
  • 3
Украинският външен министър призова страните, които разполагат с танкове "Леопард 2", да изпратят колкото се може повече от тях
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба днес призова всички страни, които притежават танкове "Леопард 2", да "предоставят колкото се може повече от тях", за да помогнат на Украйна да отблъсне руската инвазия, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9129

"Ето че танковата коалиция беше сформирана. Всички, които се съмняваха, че това някога може да се случи, сега видяха: За Украйна и нейните партньори няма невъзможно", написа той в "Туитър". "Призовавам всички нови партньори, които имат на служба танкове "Леопард 2", да се присъединят към коалицията и да предоставят колкото се може повече от тях", написа още Кулеба.

Междувременно правителството в Киев поиска от западните си съюзници да му предоставят и бойни кораби и подводници. "Нуждаем се от бойни кораби, за да защитим бреговете си, ние имаме много дълъг бряг. Ще ни трябват и подводници, за да предотвратим опасността от нова морска атака от Черно море", заяви днес заместник-външният министър на Украйна Андрий Мелник пред германската телевизия Ер Те Ел. Обещаните танкове трябва да бъдат само първата стъпка, добави Мелник. Според него войната няма да свърши скоро.

Танковете "Леопард" поемат към Украйна. Ето какво ги прави толкова изключителни

Мелник каза и че Украйна се нуждае от подкрепления за своите ВВС. Германия би могла да помогне например с изтребители "Торнадо" или "Юрофайтър", каза той. Той поиска от германския министър на отбраната Борис Писториус да "прояви лидерство" по този въпрос.

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев изрази своята радост по повод информацията за сформиране на "голяма танкова коалиция" и очакваната доставка на германски танкове "Леопард 2".

"Тези танкове ще ни помогнат да отблъснем руската офанзива и да освободим нашите окупирани от Русия територии и народ", заяви той по време на посещение в Хамбург днес."(Надявам се), че нашите момчета скоро ще посрещнат тези котки в Украйна" добави той, заигравайки се с думата леопард.

Мая Йорданова
588 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2023.01.25 | 19:25

3
СЛАВА НА УКРАЙНА! СМЪРТ ЗА ПУТЛЕРОФАШИСТИТЕ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.01.25 | 17:46

2
Още гъзна болка за руските фашисти и братоубийци! СЛАВА УКРАИНИ ✌️

2023.01.25 | 17:18

1
Направо с екипажите им! Идиот!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини