Русия с дело за затваряне на една от най-старите правозащитни групи в страната

  • 20 декември 2022 20:51

  • 1122
  • 2
Русия с дело за затваряне на една от най-старите правозащитни групи в страната
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руското министерство на правосъдието е завело дело, в което иска затварянето на Московската хелзинкска група (МХГ) – една от най-старите правозащитни организации в страната, предаде Ройтерс като се позова на информация от страницата на московски съд.

Групата, която е основана по съветско време, публикува годишен доклад за състоянието на човешките права в Русия.

Убиец на жени получи руския Орден за храброст

Все още не е ясно на какво основание властите са поискали групата да преустанови работа, но новинарският сайт "Новая газета" съобщи, че ходът на руското ведомство е бил направен в резултат на внезапна проверка на дейностите на организацията, наредена от прокуратурата.

Групата се отказа от чуждестранно финансиране през 2012 г., за да не бъде обозначена като "чуждестранен агент" по силата на закон, затрудняващ работата на организации, които получават средства от чужбина.

МХГ е основана от екип съветски дисиденти – учени и правозащитници – през 1976 г., за да следи дали Съветският съюз изпълнява споразумение между Изтока и Запада, имащо за цел да постави началото на период на разведряване на отношенията. От 1996 г. до смъртта ѝ през 2018 г. известната съветска и руска правозащитничка Людмила Алексеева е председателка на МХГ, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1122 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.21 | 18:59

2
1.Западните банки запорираха половината от парите на Путлерофашистите и ще ги използват за възстановяване на Украйна, това са над 600 милиарда долара! 2.Затвориха руските сктокови пазари. 3. Инвестиъторите напуснаха Рускенефа! 4 Инфлацията в рускенефа е над 20% средната в Европа е 8% вие сравнявайте руската рубле се срина с 40% ! 5. Дори и преди санкцийте икономиката на Путлерофашистите беше смешна, голяма колкото тази на Италия! Колкото нефт и газ да имат Путлерофашистите ВЕЧЕ НЕ ГО ПРОДАВАТ и фалитите започнаха да се случват в русия! Скоро ще им фалира и пенсионната система! Чуждите инвестотиро , като Нестле, Адидас, Найк, и много други напуснаха и така над 200 милиарда долара напуснаха рускенефа! Безработицата в Путлерланд достигна звездите и стана 10% . Рускенефа загуби над 11% от Брутният вътрешен продукт! Храна се намира трудно вече в Путлерланд! Да не говорим за изтичането на мозъци пт рускенефа, всички разумни и образовани хора БЯГАТ от ядреният рай на Путлер! И нещата ще стават все по-зле за рускенефа ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА! Всичко, което написах е истина а не зизмислици, както са свикнали да пишат РУСОФИЛИТЕ тук! СЛАВА УКРАИНИ!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.20 | 22:01

1
300 дни от 3-дневната му война. Той възроди Съветския съюз: - икономиката е съсипана - рублата потъва - всеки иска да избяга - губят война, за която обвиняват САЩ И на фона на всичко това в главите на русофилите Путин остава велик стратег. СЛАВА УКРАИНИ! ✌

Добави коментар

Водещи новини