Путин: Опитите на Запада да запази своята хегемония увеличават конфликтния потенциал по света

  • 09 декември 2022 12:59

  • 793
  • 16
Путин: Опитите на Запада да запази своята хегемония увеличават конфликтния потенциал по света
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Опитите на Запада да запази своята хегемония на международната сцена увеличават конфликтния потенциал по света, каза днес руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През във видеообръщение към участниците в среща на министрите на отбраната на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Организацията на независимите държави (ОНД), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9961

"Конфликтният потенциал по света се увеличава и това е пряка последица на опитите на някои западни елити с всички възможни средства да запазят политическата, икономическата, финансовата, военната и идеологическата си хегемония", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент обвини западните елити, че "съзнателно вървят към разпространение на хаос и изостряне на международната обстановка". Според Путин Съединените щати и техните сателити залагат на силата. "Те фактически разрушиха създаваната с десетилетия архитектура за стратегическа стабилност, агресивно разширяват географския обхват на експанзията на НАТО", каза той.

По думите му, за да сдържат и блокират всякакви алтернативни модели на развитие, САЩ прибягват до незаконни икономически и търговски санкции, използват технологиите на цветните революции за сваляне на неудобни правителства и разпалват военни конфликти, като с откровените си провокации повишават градуса на напрежение и конфронтация в различни региони по света.

Западните страни са превърнали Украйна в колония и използват украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, каза още Путин.

"В продължение на години Западът безсрамно изпомпваше и експлоатираше ресурсите (на Украйна), поощряваше геноцида и терора в Донбас, на практика превърна тази страна в колония и сега цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, и продължавайки да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси, изпращайки наемници, я тласка по пътя на самоубийството", каза руският президент.

Путин отбеляза, че сегашните събития в Украйна са тежки последици от стремежа на САЩ да запазят хегемонията си на всяка цена.

"Убеден съм, че характерът и мащабите на съвременните заплахи предявяват повишени изисквания към нашето взаимодействие по линия на министерствата на отбраната", допълни руският лидер по време на видеообръщението си към срещата на ШОС и ОНД.

Путин също така изрази увереност, че тясното партньорство в областта на отбраната ще повиши авторитета и влиянието на държавите членки на двете организации и ще съдейства за укрепване на сигурността и стабилността в Евразия и в света като цяло, като послужи за по-нататъшното развитие на традициите на приятелство и доверие между страните.

"Политико": Зеленски е личност на година, а Путин - неудачник на годината

Руският президент изрази мнение, че зараждането на многополюсен световен ред е обективен исторически процес.

"Пред очите ни се оформят очертанията на един истински многополюсен световен ред. Просто е невъзможно да се противопоставим на тези обективни исторически процеси", заяви Путин и отбеляза, че в Азия, Африка и Латинска Америка се формират нови центрове на развитие, които все по-активно отстояват националните си интереси, защитават своя суверенитет и правото на собствен път за развитие.

Путин каза, че смята за много важна и своевременна срещата на министрите на отбраната на ШОС и ОНД, и изрази надежда, че подобна съвместна работа ще позволи "успешно да се решават най-широк кръг от въпроси, преди всичко такива, свързани със защитата от външни заплахи, с гарантирането на глобалната и регионална сигурност".

Константин Тодоров
793 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.11 | 20:03

16
Мелитопол и Бордянск са БЪЛГАРСКИ ГРАДЧЕТА! руснаците окупирали Мелитопол и Бордянск забраниха на българите да говорят на Български език! ДОЛНИ РУСКИ ФАШИСТИ! СЛАВА УКРАИНИ! ✌

2022.12.09 | 13:29

2
putin ne dopuskai evrogeiovete i kravarite da vzemat nadmoshtie nad teb vkarvai armiata i razpusni tazi prestapna pastmina

2022.12.10 | 02:01

15
Местните говнояди на рашистка служба много обичат гейската тема, защото работят за Рашистката ПЕДЕРАЦИЯ, а и самите те са такива.
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.12.09 | 17:46

8
Слава на Русия!

2022.12.10 | 02:00

14
РуZия е наш вековен враг! Който я слави е антибългарин и предател! Смърт на предателите! Да живее натовска и европейска България!

2022.12.09 | 17:48

9
Слава на Русия, слава на Путин!

2022.12.09 | 20:39

12
Прогресивният свят подкрепя целокупно действията на Русия в хода на операцията. Воденето на военни действия изтощава разединена европа и подкопава доверието и към все по-губещия либерален свят.

2022.12.10 | 02:00

13
В сегашното размирно време е добре да знаем кой ни е приятел и на кого можем да разчитаме. ЕС - приятел и партньор! НАТО - приятел и партньор! РуZия - враг!
късото човече

2022.12.09 | 20:18

10
Светът му се смее на некадърността и ненавижда заради кръвожадността!
путлер обосрался!

2022.12.09 | 20:19

11
Това дребно фашистче изби хиляди невинни руси!
Ukraina55

2022.12.09 | 14:21

7
Много скоро Русия ще падне на колене пред запада и ще целува задника на запада ха ха ха.
Анонимен

2022.12.09 | 14:14

6
Западните държави никога няма да клекнат на терористична Русия която упражнява геноцид над мирното украинско население.
Ukraina55

2022.12.09 | 13:58

5
Абе скапан мухльо вземи да се скриеш н я ка де мръсна свиня долна и се гръмни във главата педал.Тиси безгласна дума и никои не те слуша скапана свиня мръсна,само със тъпата си мутра тровиш земята и си наи голямата грешка на планетата.Германците трябваше да те заличат завинаги.Абе скапана свиня Путин ти си този боклук които разпалва воина нищожество мръсно.Скоро щети падне главата от раменете,мръсна свиня.Смърт за Русия.Скапан смешник.
Ukraina55

2022.12.09 | 13:57

4
Абе скапан мухльо вземи даде скриеш н я ка де мръсна свиня долна и се гръмни във главата педал.Тиси безгласна дума и никои не те слуша скапана свиня мръсна,само със тъпата си мутра тровиш земята и си наи голямата грешка на планетата.Германците трябваше да те заличат завинаги.Абе скапана свиня Путин ти си този боклук които разпалва воина нищожество мръсно.Скоро щети падне главата от раменете,мръсна свиня.Смърт за Русия.Скапан смешник.

2022.12.09 | 13:28

1
хахаха диктаторе ако спреш да правиш войни ще настане мир

2022.12.09 | 13:30

3
bokluk zashto ne kajesh na baidan da spre da pravi voini toi e napravil desetki povece voini ot putin bokluk glupav

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини