Сергей Лавров: Новата световна система не трябва да зависи от приумиците на Запада

  • 07 декември 2022 14:43

  • 441
  • 4
Сергей Лавров: Новата световна система не трябва да зависи от приумиците на Запада
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Формиращата се нова глобална система не трябва да зависи от приумиците на западните страни, заяви днес руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи по време на форума "Примаковски четения", предаде ТАСС.

"Вероятно глобализацията по американски е приключила. Да, неизбежно все още се преживяват някои остатъчни процеси, но успоредно с това се изгражда и нова финансова и логистична система, която няма и не трябва да зависи от приумиците и от чувството за превъзходство на нашите западни бивши партньори“, каза Лавров. 

Той подчерта, че Русия би искала ЕС да бъде равноправна част от многополюсния свят, но за тази цел той трябва да се освободи от 100-процентовата си зависимост от САЩ.

Руският външен министър обвини Запада, че лъже за гаранциите, дадени от НАТО по времето на Михаил Горбачов и Борис Елцин, че няма да се разширява на изток и посочи, че има достатъчно доказателства в тази посока. 

Сергей Лавров: Западът води война срещу Русия

"Уважавани американски, германски и британски политици от онази епоха цитират себе си и свои колеги в мемоарите си, като потвърждават, че са били дадени устни, но клетвени, железни гаранции", посочи руският министър.

Лавров каза, че Русия не е забравила, че съществуват и писмени ангажименти за неразширяване на НАТО, подписани на най-високо равнище.

"Имам предвид срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), проведена през 1999 г. в Истанбул, на която беше фиксирана темата за неделимостта на сигурността. Става дума за това, че нито една страна или организация не може да укрепва своята сигурност в пространството на ОССЕ за сметка на намаляването на сигурността на други", поясни руският външен министър.

Лавров прогнозира, че НАТО бързо ще проникне и в Азиатско-Тихоокеанския регион, а след това ще предяви претенции към отбранителната си линия в Южнокитайско море. 

Според него Западът се стреми да отслаби взаимодействието между Китай и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Южнокитайско море.

Лавров каза още, че "петорката“ от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) може да се превърне в съюз между 15 или 17 държави, ако приеме всички желаещи да се присъединят.

Той коментира и формата РИК (Русия, Индия и Китай), като изтъкна, че макар и да не е общоизвестно, външните министри от тройката продължават да се срещат.

Провеждат се срещи и между министрите на енергетиката, на търговията и на икономиката, както и между много други представители на съответните правителства, допълни той.

Виолета Симеонова
441 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.08 | 15:08

4
Слава на Украйна в борбата и срещу рашистите!✌

2022.12.07 | 19:55

3
трябва да зависи от простотиите на русия, цивилизацията им идва твърде сложна на руснаците
PaulaFox

2022.12.07 | 17:27

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.12.07 | 16:00

1
Тили ще оправиш света бе боклук скапан,толкова си тъп и глупав,че се насираш във леглото от страх и пишкаш във гащите си,скапаняк.Висте една кръгла нула и умирате бавно,скоро главата ти тъпак смотан ще падне от раменетети.Нямаш мозък да управляваш каквото и да било педал скапан,Лавров миришеш на гроб, скапан вонящ труп,АДА те чака заедно със руските ти потениски, свине да горите за вечни времена.Смърт за руските прасета.Лавров които се оказа още по тъпо парче от Путин пумияра.

Добави коментар

Водещи новини