Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

  • 01 декември 2022 14:04

  • 2349
  • 19
Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи каза днес, че Москва е готова да се вслуша, ако някой поиска провеждане на преговори за Украйна, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9960

В изказване на пресконференция в момент, когато войната в Украйна навлиза в 10-ия си месец, Лавров каза, че украинските твърдения, че Русия иска преговори, само за да спечели време за прегрупиране и превъоръжаване на войските си, са абсурдни.

Министърът допълни, че Русия ще е склонна да се върне към преговори със Запада, ако той промени мнението си за ползата от обсъждане на направените от Москва миналия декември предложения в сферата на сигурността.

Лавров каза, че САЩ и НАТО са преки участници във войната в Украйна заради подкрепата си за Киев, и оправда руските ракетни удари срещу украинска инфраструктура.

"Изваждаме от строя съоръжения в Украйна, които позволяват на Запада да напомпва с летални оръжия Украйна, с които се убиват руснаци. Затова не казвам, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие сте преки участници. Включително не само чрез доставки на въоръжение, но също така и чрез обучение на военни - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", посочи Лавров.

По думите му САЩ са създали "екзистенциална" заплаха за Русия от страна на Украйна. И допълни, че Москва никога не се е отказвала от контакти със САЩ, но не е чула досега никакви "значими идеи" от американските си партньори.

Министърът нарече неотдавнашните коментари за Украйна на папа Франциск "нехристиянски" и необясними. Папата се изказа в интервю за, по думите му, жестокостта на руските войски в Украйна, по-специално на бурятите и чеченците, припомня Ройтерс.

"Неотдавна беше направено доста необяснимо изявление, съвсем нехристиянско, извеждащо две националности на Руската федерация в някаква особена категория, от която могат да се очакват зверства по време на бойни действия. Реагирахме за Бурятия и Чеченската република, разбира се, но това не издига авторитета на Светия престол", каза руският първи дипломат.

Сергей Лавров: Западът води война срещу Русия

Лавров каза, че в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са се натрупали огромно количество проблеми, и обвини Запада, че осуетява възможността организацията да стане истински мост с Русия след края на Студената война, предаде Ройтерс.

Лавров отправи тези обвинения в началото на пресконференция, по време на която изброи подробно историческите претенции на Русия към Запада и каза, че "безогледното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.

"Сега под прицела (на Запада) е ОССЕ. Правомощията и компетенциите ѝ всячески се размиват, раздробяват се по тесни, неприобщаващи формати. Използвайки численото си превъзходство в тази организация, Западът се опитва от дълги години да погълне ОССЕ, да подчини този последен формат за общорегионален диалог", каза той.

Министърът каза, че Западът е разполагал с реална възможност за избягване на конфликта в Украйна, но е избрал да отхвърли руските предложения за спиране на разширяването на НАТО и за договаряне на специален статут в сферата на сигурността за Украйна. Западът твърди, че руските предложения, направени преди началото на руската инвазия в Украйна, са били нереалистични и неискрени, посочва Ройтерс.

Лавров обвини също НАТО, че се опитва да привлече Индия в, по думите му, антируски и антикитайски съюз, в момент, когато Западът, според руския външен министър, се опитва да ограничи влиянието на Русия.

Министърът обвини също НАТО, че нагнетява напрежение около Китай по начин, създаващ рискове за Русия.

"Южнокитайско море се превръща в един от тези райони, където НАТО е склонна, както вече направи в Украйна, да ескалира напрежението. Знаем колко сериозно възприема Китай подобни провокации, без да споменаваме Тайван и Тайванския проток, и разбираме, че играта на НАТО с огъня в тези райони създава заплахи и рискове за Руската федерация. Тези райони са толкова близо до нашите брегове и морета, колкото е и Китай. Фактът, че държавите членки на НАТО под ръководството на САЩ се опитват да създадат експлозивна ситуация там, е добре известен на всички", каза Лавров.

Виолета Симеонова
2349 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 14:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.01 | 14:18

2
Ха-ха. Скоро ще преговаряш чрез адвокат в съда за военни престъпления.

2022.12.01 | 14:30

3
++++++
Ала балла

2022.12.01 | 14:47

4
Просто и лесно, изтегляте се сраната армия на границиге на 1991 г, признати официално от ООН ,и след това започвате да преговаряте, Лесно нали
Анонимен

2022.12.01 | 18:55

5
Русия съвсем не е готова за преговори. Трябва поне ооще 100 000 руснака да загинат на фронта.
PaulaFox

2022.12.01 | 19:25

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Искат да видят сармите

2022.12.01 | 20:39

7
САЩ и Англия искат да видят пълни потенциал на стратегическите ракети., за да може да им противодействат в бъдеще. Че некви укри ще се изпържат., за тях е само плюс.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.01 | 21:07

8
Виц: Путин към Шойгу. Колко жертви дадохме до момента? Шойгу - около 80 000. Путин , към Шойгу, А НАТО колко жертви дадоха? Шойгу към Путин - НАТО още не са дошли... хаха СЛАВА УКРАИНИ! ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.01 | 22:30

16
Владимир Путин беше оставен да потрепва, след като Касим-Жомарт Токаев отказа да погледне руския лидер в очите по време на разговорите в руската столица. Действията на г-н Токаев показаха ясно неодобрението му за нахлуването на Кремъл в Украйна. Президентът на Казахстан пристигна в Москва за дипломатически разговори. Камерите обаче показаха, че Токаев отказва да погледне руския си колега в очите. Моментът накара Путин да потрепне с крака и се смяташе за още един знак за докладваните от него здравословни проблеми. Двамата мъже си размениха подписи за отбелязване на 30-те години руско-казахстански отношения. Въпреки това Токаев го подаде на помощник, след като за момент вдигна споразумението до него Путин. Двамата лидери по-късно имаха кратко ръкостискане, докато осъществиха зрителен контакт за част от секундата. Но също така предупреди Путин да гледа в бъдещето. Той каза: „Трябва да гледате напред и с тази цел съм дошъл тук“. Когато двамата седнаха, напрежението можеше да се види, тъй като Токаев просто отговори с „да“, когато Путин попита: „Да започваме ли?“ Астана разочарова Москва, след като реши да позволи на десетки хиляди мъже да избягат от набора на Путин, за да потърсят убежище в бивша съветска държава в Централна Азия. Говорейки на конференция по сигурността в Армения миналата седмица, Токаев каза: „Не трябва да позволяваме пътищата на братските руски и украински народи да се разделят за десетки или стотици години с взаимни неизлекувани оплаквания“.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.01 | 22:26

14
„На руснаците, които се подиграват, че украинците стоят без светлина (ток), ще кажа: Нашите свещи горят за вашето упокоение“, заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни. Слава на Украйна!✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.01 | 22:11

12
СЛАВА УКРАИНИ! ВСЕ БУДЕТ УКРАИНА! ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.01 | 22:04

10
СЛАВА УКРАИНИ! ВСЕ БУДЕТ УКРАИНА! ✌
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.12.01 | 21:43

9
Слава на Русия!

2022.12.01 | 23:18

17
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2022.12.01 | 22:27

15
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!

2022.12.01 | 22:06

11
Слава на Русия, слава на Путин!

2022.12.01 | 22:21

13
Сърцата ни туптят от радост за победата на братушките!
НАТО

2022.12.02 | 09:05

18
С вас лъжливи руснаци няма какво да си говорим. Бой по простите тикви ,само от това разбирате.
китаичето

2022.12.02 | 11:47

19
скрии се лилипут долен ,американски гъзолизецо,,,бои на фашагите

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини