ISW: Мобилизацията в руската армия продължава

  • 19 ноември 2022 07:42

  • 1927
  • 16
ISW: Мобилизацията в руската армия продължава
© gettyimages

Руските официални лица се подготвят за по-нататъшни тайни усилия за мобилизация, дори когато есенният наборен цикъл е в ход, като вероятно допълнително ще наводни вече претоварения руски апарат за генериране на сили по такъв начин, че ще бъде пагубно за развитието на мобилизираните и наборни военнослужещи. Руските канали в Telegram активно обсъждаха на 18 ноември индикатори, че Кремъл се готви за втора мобилизационна вълна и разпространиха изображение на призовка, получена от гражданин на Санкт Петербург, на когото според съобщенията е било казано да се яви за мобилизация през януари 2023 г., въпреки руския президент Владимир Съобщението на Путин за официалния край на частичната мобилизация на 31 октомври.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9924

Това пише в поредната сводка за войната в Украйна "Институтът за изследване на войната" (ISW). 

Путин: 50 000 мобилизирани руснаци служат в състава на бойни части в Украйна

Националистически блогъри разпространиха твърдения, че общата мобилизация ще започне през декември или януари.

Независимо руско издание публикува разследване на 18 ноември, което показва, че държавните структури и предприятия продължават да подготвят служителите си за мобилизация, като ги изпращат на различни програми за обучение и образователни курсове, свързани с мобилизацията.

Друго руско издание отбеляза, че Одинцовският гарнизонен военен съд в Московска област неволно е потвърдил, че мобилизацията продължава въпреки официалния ѝ край.

Съобщава се, че съдът е обвинил мобилизиран войник в побой над своя командир на 13 ноември "по време на изпълнение на задълженията му по военна служба или във връзка с изпълнението на тези задължения по време на периода на мобилизация", което показва, че съдът действа по закон основа, че мобилизацията все още е в ход.

Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин не е необходимо да подписва указ, официално прекратяващ периода на мобилизация, както ISW съобщи по-рано.

Продължаването на усилията за скрита мобилизация и потенциалната подготовка за друга мобилизационна вълна в тандем с текущия есенен наборен цикъл вероятно добавят значително напрежение към вече претоварения руски апарат за генериране на сили. Както ISW оцени по-рано, Путин вероятно е наредил края на частичната мобилизация, за да освободи бюрократичен и административен капацитет за наборната служба на 1 ноември.

Въпреки това е очевидно, че руските власти никога не са спирали напълно усилията за мобилизация, което означава, че ограничен брой мобилизирани новобранци все още са принудени да преминат през системата за обучение по същото време, когато наборниците преминават през собствения си цикъл на обучение. Това вероятно ще доведе до още по-ниско качество на обучение както за мобилизирани новобранци, така и за наборници, тъй като те се конкурират за недостатъчен капацитет за обучение. Нова вълна от мобилизация през следващите месеци само ще влоши ситуацията и вероятно ще влоши цялостното качество на руските войски, които ще бъдат насочени към фронтовата линия в Украйна.

Друга важна тема, която се коментира, е Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че не признава незаконното завземане от Русия и експлоатацията на ЗАЕЦ или незаконното анексиране на окупирана украинска територия, рязка ескалация в реториката на МААЕ. Управителният съвет на МААЕ излезе с изявление на 17 ноември, в което призова Русия "незабавно да се откаже от безпочвените си претенции за собственост върху централата" и да изтегли "военен и друг персонал" от ЯЕЦ поради "сериозни опасения" относно целостта на АЕЦ .

МААЕ излезе с изявление на 18 ноември, че руските удари на 17 ноември са прекъснали частично или напълно захранването на украинската атомна електроцентрала Хмелницки и атомната електроцентрала Ривне, а генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че тези удари демонстрират "потенциалната ядрена безопасност и сигурност рисковете, пред които са изправени всички ядрени съоръжения на Украйна по време на тази ужасна война, не само Запорожката атомна електроцентрала.

ISW наскоро писа, че риторичната промяна на МААЕ предполага, че руският физически контрол и оперативните правомощия над ЯЕЦ тревожат МААЕ. Продължаващите заплахи от страна на руските сили както за ЯЕЦ, така и за украинските атомни електроцентрали (АЕЦ) в неокупирана територия показват, че Русия е неподходящ пазач на ЯЕЦ, въпреки че руското правителство разчита на твърдения, че е отговорен оператор на ЯЕЦ, за да легитимира продължаващото му присъствие в завода.

Трета тема са конкретните бойни действия. 

Кадри в социалните медии, разпространени на 18 ноември, показват руски войник, който открива огън по украинци, докато други руски войници се предават в Макеевка, Луганска област, пленяващи група руски войници, когато един руски войник излиза от къща с пистолет и открива огън.

Кадри от дрон показват телата на загиналите руски войници след инцидента.

Анализаторите заключиха, че не е ясно кой е убил руските пленници, кога и при какви обстоятелства. Руското информационно пространство обаче веднага реагира на кадрите, като широко обвини украинските сили в "масова екзекуция" на руските пленници. Руският следствен комитет образува наказателно дело срещу украинските въоръжени сили и според съобщенията се опитва да идентифицира украинските военнослужещи във видеото.

Руските сили подсилиха тиловите райони в Луганска област и се опитаха да си възвърнат загубените позиции, докато украинските войски продължиха контранастъпателните операции по линията Сватово-Креминна на 18 ноември. Украинският генерален щаб отбеляза, че руските сили са освободени от руското отстъпление от запад (вдясно) банка на Херсонска област, прехвърлена в Новоайдар, Луганска област, (55 км югоизточно от Кремина на връзката между маршрутите T1306 Новоайдар-Северодонецк и H21 Новоайдар-Старобилск).

Украински военни източници съобщиха също, че украинските войски са отблъснали руски атаки срещу Новоселивксе и Стелмаховка, и двете на 13 километра северозападно от Сватово.

Руски източници също твърдят, че украинските войски са атакували в този район към Куземовка (13 км северозападно от Сватово).

кадри показват как украински десантни войски унищожават руски ракетен комплекс земя-въздух ТОР-М2 в Дачно, на 3 километра западно от Сватово.

Руски източници твърдят, че украинските войски са атакували неуспешно Червонопопивка (6 км северозападно от Кремина) и продължават опитите да атакуват югоизточно от Кремина към Лисичанск и Попасна.

Руските сили продължиха да провеждат отбранителни операции на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област на 18 ноември. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските сили продължават да оборудват отбранителните линии и да попълват силите си в източната част на Херсонска област.

Южното оперативно командване на Украйна също съобщи, че руските сили продължават да се оттеглят от източния бряг на река Днепър, насилствено премествайки цивилни от Новокиевка и транспортирайки медицинско оборудване от Нова Кахововка в Крим.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили продължават да нанасят удари по районите на западния (десния) бряг на река Днепър, включително град Херсон, Чернобаевка, Антоновка и Берислав.

Калина Христова
1927 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2022.11.19 | 20:39

12
Българският народ безрезервно подкрепя героичният руски народ в борбата му срещу нашия общ враг - сащ и нато.
иван

2023.01.01 | 19:18

16
глупендер
PaulaFox

2022.11.20 | 23:39

15
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:38

14
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.19 | 10:06

5
Това значи, че ЗСУ върши добра работа, значи добре се справя със демилитизацията на Путлерофашистите! СЛАВА УКРАИНИ! ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.20 | 08:41

13
Да мобилизират и БГ русофилите, че украинците да ни отърват от тях! :) СЛАВА УКРАИНИ! ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.19 | 10:56

8
Украинците са добри екзорсисти. :) СЛАВА УКРАИНИ! ✌
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.11.19 | 10:08

6
Слава на Русия!

2022.11.19 | 18:17

11
Русия= Победа!
русия е кенеф

2022.11.19 | 11:56

10
Явно пушечното месо им се изчерпва
PaulaFox

2022.11.19 | 11:09

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.19 | 10:24

7
те го могат, а ние? я да пробваме! тук - мобилизация? кой ще я направи? от ЦВО - то не могат моливи да подострят, камо ли някого да призоват!
Хуй

2022.11.19 | 08:50

1
С Усрайна в свършено!
me4o puh

2022.11.19 | 10:00

4
kaput

2022.11.19 | 09:55

3
Слава на Русия!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини