Молдова може да съди "Газпром" за рязко намаляване на газовите доставки

  • 08 ноември 2022 15:28

  • 593
  • 2
Молдова може да съди "Газпром" за рязко намаляване на газовите доставки
© Getty Images/Guliver

Правителството на Молдова може да съди руската държавна енергийна компания "Газпром" за рязко намаляване на доставките на природен газ и проучва възможностите си, посочи високопоставен молдовски служител, цитиран от Ройтерс.

Малката бивша съветска държава зависи от руския природен газ, доставян от 'Газпром", и се бори с намаление на доставките с цели 40%, което навреди на способността ѝ да доставя достатъчно електричество на 2,5-милионното население.

"Адвокатите анализират възможността за прилагане на санкции за неспазване на договора по въпроса за доставката на целия обем газ", заяви вицепремиерът Андрей Спину пред телевизионния канал PRO-TV.

"Газпром" започва тестови доставки на газ от находището "Ковикта" към "Силата на Сибир"

"Когато стане ясно, ще решим какви действия да предприемем и в каква посока да действаме", добави той.

Молдова, която осъди нахлуването на Кремъл в Украйна, има договор с "Газпром", който варира от месец на месец въз основа на цената на спот пазара на газ и петрол, отбелязва БНР.

Константин Тодоров
593 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:50

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.11.08 | 15:47

1
Молдова да си плаща за газа има да плаща към 70 милиона евро какво ревът къде дават така.

Добави коментар

Водещи новини