Ердоган: Приемането на новата конституция на Турция е основен приоритет за властите 

  • 28 октомври 2022 20:32

  • 41530
  • 3
Ердоган: Приемането на новата конституция на Турция е основен приоритет за властите 
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва окачестви днес приемането на нова конституция на страната един от най-важните приоритети на властите, предадоха турските медии.

Решени сме да внесем проекта за нова конституция на Турция в парламента и да го приемем възможно най-скоро. Конституция, която да отговаря на интересите и волята на народа. Това е един от приоритетите на Турция през новия век, заяви Ердоган днес по време на представянето в Анкара на проекта "Векът на Турция".

Визията "Векът на Турция" съдържа програмата и целите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на Република Турция.

По официални данни в събитието, което се състоя в спортна зала в Анкара, са участвали около 30 000 души - представители на политическия елит, обществеността, бизнеса и ръководители на чуждестранни дипломатически мисии в Турция.

В речта си при откриването на есенната парламентарна сесия на Турция на 1 октомври Ердоган призова за бързо приемане на нова конституция, която да замени сегашната, приета през 1982 г. след военния преврат през 1980 г.

Турският лидер предложи също така да се утвърди правото на жените да носят хиджаб. На 5 октомври турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обяви, че е започнала работата по нов основен закон. 

Турският век - новата визия на Ердоган за второто столетие

Ердоган говори днес по редица други въпроси, включително за доставките на газ.

Турският президент изрази надежда, че доставките на руски природен газ за Европа ще може да бъдат реализирани чрез газопровода "Турски поток".

Ердоган заяви още, че е започнала подготовката за изпращане на първия турски космонавт до Международната космическа станция (МКС) през 2023 г.

В рамките на националната космическа програма започнахме подготовка за изпращане на първия ни гражданин до МКС през следващата година, каза Ердоган.

През 2021 г. президентът на Турция обяви началото на национална космическа програма, която включва обучение на астронавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Той ще струва около 6 милиарда долара, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
41530 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.29 | 12:01

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Еми...

2022.10.29 | 09:02

2
сега турчина ще, трепе- к ю р д и ма воля. Същите дето соросоидните медии реват, когато Иран рециклира.
Реджеп

2022.10.29 | 00:14

1
Недей лъга мустак

Добави коментар

Водещи новини