Русия заплаши страните от Запада, че може да се прицели в космическите им сателити

  • 27 октомври 2022 15:04

  • 1836
  • 4
Русия заплаши страните от Запада, че може да се прицели в космическите им сателити
© Getty Images (архив)

Високопоставен служител на руското външно министерство заяви, че търговските сателити на Съединените щати и на техните съюзници биха могли да станат легитимни мишени за Русия, ако бъдат включени във войната с Украйна, съобщиха БТА и Ройтерс.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10638

Русия, която през 1957 г. изстреля в Космоса "Спутник-1" - първия спътник, създаден от човека, а през 1961 г. изпрати първия човек в Космоса, разполага със значителни офанзивни космически възможности - като и Съединените щати и Китай. През 2021 г. Русия изстреля противоспътникова ракета, за да унищожи един от собствените си сателити в Космоса. 

Дмитрий Медведев: Не съм нареждал сателитите на Мъск да бъдат унищожени

Заместник-директорът на отдела за неразпространение и контрол на оръжията в руското външно министерство Константин Воронцов заяви пред ООН, че Съединените щати и техните съюзници се опитват да използват Космоса, за да наложат господството на Запада. Воронцов, четейки записки, заяви, че използването на западни сателити за подпомагане на военните действия в Украйна е "изключително опасна тенденция".

Квазигражданската инфраструктура може да бъде легитимна цел за ответен удар, заяви Воронцов пред Първия комитет на ООН, добавяйки, че използването на такива сателити от страна на Запада в подкрепа на Украйна е "провокация".

Мъск: Със "Старлинк" продължаваме да финансираме безвъзмездно украинското правителство

Става дума за използването на компоненти от гражданската космическа инфраструктура, включително търговска, от страна на САЩ и техните съюзници във въоръжени конфликти, е цитиран да казва той пред ООН.

Воронцов не спомена конкретни сателитни компании, въпреки че по-рано този месец Илон Мъск заяви, че неговата ракетна компания "Спейс Екс" (SpaceX) ще продължи да финансира своята интернет услуга "Старлинк" (Starlink) в Украйна.

Войната в Украйна отне живота на десетки хиляди хора, подкопа световното икономическо възстановяване след края на пандемията и предизвика най-сериозната конфронтация със Запада след Карибската криза през 1962 г.

Владимир Василев
1836 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.10.28 | 11:38

4
Преди месец Русия изпържи 200 старлинка и Мъск клекна като дредирано куче. Офанзиата на зелените спря напълно. Старлинк над Китай няма.
PaulaFox

2022.10.27 | 19:17

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.10.27 | 15:31

2
Абе скапан помиар кого заплашваш бе педал,искаш ли руските спътници да станат бомби които да се взривяват върхо Москва и Кремал като падащи бомби.Самосе опитаи и ще видиш как РФ ще гори до основи,скапан педал Путин.Само се опитаи и твоите руски спътници ще падат като бомби върху Кремал и Москва.Смърт за пумиар Путин.Дребосъка Путин скача на големите нации които могат да му затрият мизерната,бедна Русия за две секунди.Колкое смешна и некадърна е РФ.

2022.10.27 | 15:23

1
колко смешна изглежда украйна на фона на възможностите на Русия, зеленко наркомана е истински комедиант, кото все още си мисли че може да надвие ядрена държава, кокаиновото жуже ще остане в историята като най слабият политик, а безумнте изказвания ще са обект на подигравки от поколениа напред

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини