МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна "мръсна бомба"

  • 25 октомври 2022 12:30

  • 668
  • 2
МААЕ ще инспектира два обекта в Украйна заради твърденията на Москва за подготвяна "мръсна бомба"
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Международната агенция за атомна енергия ще инспектира два обекта в Украйна, във връзка с твърденията на Москва, че Киев се готви да използва "мръсна бомба". Това става след като от Москва заявиха, че имат сведения за подготвяна украинска провокация. ЕС и НАТО отхвърлиха твърденията и подкрепиха Украйна, предава БНТ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13368

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че въпросът ще бъде подвигнат пред Съвета за сигурност на ООН. Според Москва Киев планира да използва този ядрен боеприпас с малка мощност и да обвини руската страна за това. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не вярва на твърденията. подобна позиция изрази първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, който подчерта, че разпространяването на такива фалшиви новини крие много рискове.

"ЕС категорично отхвърля всички форми на ескалация на конфликта и разглежда подобни заплахи от страна на Русия като изключително безотговорни", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Екип от експерти на Международната агенция за атомна енергия пристига на посещение в Украйна, за да инспектира двата обекта, в които според Москва се разработват боеприпасите.

Съединените щати предупредиха руския президент Путин да не прибягва до употребата на "мръсна бомба" или друг вид ядрено оръжия, под претекст, че Киев се готви да използва такава.

По искане на Кулеба: МААЕ отива в Украйна след твърденията на Русия за „мръсната бомба“

От Вашингтон подчертаха, че това е само предупреждение и че не разполагат с информацията за планирани удари от руска страна.

"Бяхме пределно ясни - казвали сме го както публично, така и в частни разговори с руснаците относно сериозните последствия, които употребата на ядрени оръжия може да имат. Употребата на т.нар. "мръсна бомба" би била поредния пример за това колко жесток е президентът Путин. Ако русия използва "мръсна бомба" ще си понесе последствията", заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

Тази сутрин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна на необявена предварително визита в Украйна, в рамките на която е предвидено посещение в район в северната част на страната, наскоро освободен от руска окупация, и среща с президента Зеленски.

Визитата става на фона на започващата днес в Берлин конференция, посветена на следвоенното възстановяване на Украйна. Форумът е организиран от Европейската комисия и Германия, участие в него ще вземе и украинският президент.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
668 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 14:56

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.10.25 | 13:09

1
МААЕ и да намери някви мръсни бомби,няма да каже за тях и ще каже че такива бомби нямат украинците.Че РФ лъже за така наречените украински мръсни бомби.По скоро Путин може да използва мръсни бомби върхо украинците,защото Путин губи воината и ще иска да си върне позициите,които никога няма да си ги получи.Путин е паразит които трябва да бъде унищожен завинаги.Смърт за Путин.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини