Казахстан привика руския посланик

  • 06 октомври 2022 16:55

  • 881
  • 1
Казахстан привика руския посланик
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Казахстанското външно министерство заяви днес, че е извикало руския посланик за "сериозен разговор", след като Москва поиска от Астана да експулсира посланика на Украйна в Казахстан, съобщава БТА.

"Руският посланик бе извикан в министерството на външните работи за сериозен разговор. Обсъдихме изявлението на говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, което не отговаря на духа на стратегическо партньорство между равнопоставени държави", се казва в изявление на министерството.

Тази седмица Захарова изрази "дълбоко съжаление" във връзка с факта, че Казахстан не е изпълнил обещанието си да експулсира украинския посланик Петро Врублевски, който по-рано призова "да се убиват" руснаци. Впоследствие украинският дипломат се извини за тези коментари.

Казахстан пренебрегна руско искане

„Това беше доста откровен разговор“, заяви днес казахстанското външно министерство.

Министерството разкритикува вчера думите на Захарова, като същевременно изтъкна, че изявлението на Врублевски е неприемливо.

Киев и Астана се споразумяха Врублевски да бъде отзован в украинската столица.

Случилото се обаче е нов повод за напрежение между Русия и Казахстан, които по принцип са партньори, отношенията между които обаче се обтегнаха след нахлуването на руските сили в Украйна.

Астана се стреми да запази добрите си отношения със Запада, а казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев на няколко пъти публично се обяви против нахлуването в Украйна и обеща да защити руските граждани, които бягат в страната му от обявената в Русия частична мобилизация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 17:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини