Казахстан пренебрегна руско искане

  • 05 октомври 2022 13:35

  • 1676
  • 3
Казахстан пренебрегна руско искане
© Pixabay

Властите в Казахстан днес отхвърлиха искане от страна на Русия да изгонят украинския посланик заради негови коментари за убиване на руснаци и укориха Москва за, по техните думи, неуместния тон между "равнопоставени стратегически партньори", предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13361

Отношенията на Русия с Казахстан и някои други от нейните съюзници от бившия Съветски съюз се обтегнаха по време на войната в Украйна, по-специално заради опити на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да се откаже от постсъветски гранични споразумения в източната част на страната. Напрежението се засили, след като през август посланика на Украйна в Астана Петро Врублевски каза в интервю пред местен блогър относно войната в Украйна, че "колкото повече руснаци убием сега, толкова по-малко от тях ще убиват после нашите деца". В отговор Русия поиска Казахстан да изгони дипломата, но вместо това Астана поиска от Киев да го смени и му каза, че коментарите му са неприемливи за страна с голямо руско етническо малцинство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза вчера, че Москва е "възмутена" от факта, че Врублевски все още е в Астана и е привикала посланика на Казахстан. Говорителят на министерството на външните работи на Казахстан Айбек Смадяров заяви днес, че тонът на Захарова е "в разрез със същината на съюзните отношения между Казахстан и Русия на равнопоставени стратегически партньори" и добави, че руският посланик също ще бъде привикан в казахстанското министерство. Смадяров каза, че Врублевски ще напусне Казахстан, след като на негово място пристигне нов украински посланик.

Казахстан по традиция поддържа близки връзки с Русия в областта на икономиката и сигурността, но се разграничи от Москва, след като тя нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс. Астана призова за разрешаване на конфликта по мирен път и отказа да признае референдумите, чрез които Русия анексира части от Украйна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1676 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 17:50

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ukraina55

2022.10.05 | 14:28

1
Всички съюзници на Путин,напускат един по един РФ и скоро ще се обявят за независими от Русия и Путин.Путин затри РФ и сега неговите съюзници ще се отцепят от Русия и ще са обявят за независима държава от Русия и ООН ще ги поткрепя.Путин губи съюзниците си един по един се откъсват от РФ и ще станат с отделна икономика и свое правителство, освободени от руското робство ха ха ха.Путин унищожи РФ завинаги.
Хуй

2022.10.05 | 15:51

2
Даже и не четеш подвеждащата новина, но трошиш!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини