Украйна се противопоставя на предложението Беларус да оглави организация за сертифициране на диаманти

  • 05 октомври 2022 11:29

  • 342
  • 1
Украйна се противопоставя на предложението Беларус да оглави организация за сертифициране на диаманти
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Украйна обвини Русия, че иска да иска да постави съюзника си Беларус начело на международна организация за сертифициране на диаманти, за да предотврати определянето на скъпоценните камъни, добивани от Москва като "кървави“ заради инвазията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Някои членове на "Процеса Кимбърли" (Kimberely Process), коалиция на правителства, бизнес и гражданско общество, която сертифицира диаманти, призоваха скъпоценните камъни, идващи от Русия, най-големият производител в света по обем, да бъдат класифицирани като"конфликтни".

Беларус е кандидатствала да стане вицепрезидент на организацията през 2023 г. и президент през 2024 г., според писмо от 19 септември, с което Ройтерс се е запознал.

"Процесът Кимбърли" взема решенията с консенсус, така че има риск разцеплението около Русия да парализира дейността ѝ.

"Русия притиска Беларус да оглави организацията, така че интересите на Москва да бъдат по-добре защитени и тя да преследва целите си в рамките на коалицията", написа вчера в писмо по електронната поща представителят на Украйна в "Процеса Кимбърли" Владимир Татаринцев.

Беларус не отговори на изпратена от Ройтерс по електронната поща молбата за коментар.

Русия заяви, че осъжда опитите да се "политизира" дейността на "Процеса Кимбърли".

Коалицията има право да забранява износа на диаманти от някои страни, както направи през 2013 г., когато бунтовниците завзеха властта в Централноафриканската република. 

Пет страни от ЕС настояват за забрана за вноса на диаманти от Русия

В кандидатурата си Беларус заявява, че е готова да поддържа "единството и авторитета" на "Процеса Кимбърли". Минск, който никога преди не е председателствал коалицията, подкрепи Русия за отхвърлянето на предложението да се обсъди инвазията в Украйна на заседанието на групата през юни.

Джейкъб Тамаге от Ботсвана, която в момента председателства "Кимбърли", до когото е изпратена кандидатурата, не отговори на молбата за коментар.

Обединение арабски емирства (ОАЕ), най-големият търговски център в света за необработени диаманти, също е кандидатствал  за председателския стол с писмо от 2 август, с което Ройтерс се е запознал. ОАЕ не са наложили санкции срещу Русия, опитвайки се да запазят неутрална позиция за войната в Украйна.

Татаринцев заяви, че Украйна няма възражения срещу кандидатурата на ОАЕ, но добави, че е малко вероятно някой да може да обедини членовете на организацията.

Константин Тодоров
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 12:42

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини