Бивш зам.-външен министър: Присъединяването на украинските области към Русия създава нова ситуация

  • 30 септември 2022 15:08

  • 2000
  • 4
Бивш зам.-външен министър: Присъединяването на украинските области към Русия създава нова ситуация
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

"Предстои поредна ескалация на конфликта в Украйна. Референдумите и присъединяването на четирите украински области към Русия създават качествено нова ситуация. Официалното присъединяване прави опит за политическо фиксиране на дадено териториално статукво, съдържа в себе си заявка за продължаване на инвазията, а Русия вече ще може да претендира, че военните действия срещу тези области са атака срещу самата Русия". Това каза пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8434

И допълни, че заплахата за използване на ядрено оръжие не трябва да се подценява: "В съзнанието си ние постепенно започваме да свикваме с възможността за използване на ядрено оръжие. Ситуацията около Запорожката АЕЦ е квинтесенцията докъде може да ни доведе подобен подход".

Кючуков допълни, че ескалирайки конфронтацията, всички се доближаваме до глобален конфликт - "Путин иска повече територии и повече войници, ние отвръщаме с повече оръжие и повече санкции, резултатът е повече война - повече жертви и повече разрушения": "Рано или късно ще трябва да се търси политическо решение на конфликта. Защото война до победа, означава война до поражение. Когато и както да свърши войната, ние ще имаме дълбоко разделен, силно конфронтиран и милитаризиран свят, в който дори нормален диалог ще е труден за постигане. Един ден война е по-тежък от една година преговори".

Кремъл официално: Четири украински региона се вливат в Руската федерация

Константин Тодоров
2000 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Сърбеца

2022.09.30 | 16:18

1
Трябва да се използва по Берлин, по Брюксел и по Ню-Йорк бой
Stefco

2022.09.30 | 17:37

4
İ na koşmaktan tundra na maika ti
Ти си

2022.09.30 | 16:26

2
Лайнареца.
Stefco

2022.09.30 | 17:36

3
Da mu go dam v ustata na yadreniyat karlik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини