Руски дипломат: Не може да става и дума за дружба с България

  • 28 септември 2022 14:03

  • 11522
  • 57
Руски дипломат: Не може да става и дума за дружба с България
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Би било голяма грешка Москва сега да се съгласи с исканията на България Русия да възобнови доставките на газ при предишните условия, след като от София бяха изгонени седемдесет дипломати", пише професорът от МГИМО, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи на Русия Сергей Крилов в статия, озаглавена "Новият ред", публикувана от сп. "Россия в глобальной политике" и цитирана от dir.bg.

"Не може да става и дума за миналата (уж) дружба. Това приятелство вече е било предадено от тях многократно", подчертава авторът.

Според Крилов днес ЕС и НАТО са обединени само от едно - от омразата си към всичко, свързано с Русия, и от желанието си да я унижат и унищожат. На този фон е наивно да се предполага, че Русия ще възстанови отношенията си с Европа в същата степен и при същите условия, както преди.

Защо ядрените предупреждения на Путин тревожат Запада?

"Днешните европейски лидери - пише авторът - следвайки американските президенти (използвам множествено число, защото Байдън не е първият в поредицата) и различни конгресмени и сенатори, по всеки повод, а често и без такъв, повтарят мантрата, че трябва да се помага на Украйна по всякакъв начин, така че Русия да бъде смазана и демокрацията да възтържествува над авторитаризма. Въпреки това повечето от тях (Прибалтика не се брои) все още се въздържат да призоват за промяна на системата на управление на Русия и на нейния лидер. Освен това те не се колебаят да твърдят, че санкциите не трябва да затрудняват живота на обикновените хора", смята Крилов и заявява, че те (лидерите) не знаят какво правят.

"Но са убедени в своята непогрешимост и в никакъв случай не се замислят за последствията от своите изявления и най-вече действия. Това не е изненадващо, защото повечето от тях са невежи, които не са преминали през школата на практическите действия и не знаят какво означава отговорност. Целият им живот е преминал в рамките на тесни и силно идеологизирани партийни фракции и са сигурни, че ще продължи да бъде така".

В Русия, лесно могат да се намерят аналогии с това в историята, пише Крилов. "В Съветския съюз тези, които се чувстваха несигурни в професията си, често се опитваха да се утвърдят и да се издигнат в партийните или профсъюзните структури. По-късно тези, които успяваха, командваха специалистите и професионалистите в съответните области, което понякога водеше до стагнация на цели отрасли и в крайна сметка стана причина за застой на цялата страна.

В същото време онези политици, които бяха по-интелигентни, се опитваха да основават изявленията си, а още повече решенията си, на мнението на професионалисти, на разработките на структурите, наричани сега Think Tanks. Тези структури бяха в редица авторитетни органи, на първо място в някои отдели на апарата на ЦК на КПСС, научни организации и министерства. И тъй като структурата на държавния апарат в различните страни е приблизително еднаква, трудно мога да си представя, че те не съществуват в днешните Съединени щати или в големите европейски страни. Би било много интересно да разберем как тези структури си представят живота в своите страни и в Европа като цяло след победата. Победата, която е абсолютно нереална, но съществува в главите им и за която западните политици тръбят на висок глас. И съм сигурен, че такива сценарии се разработват. И тези сценарии вероятно са повече или по-малко реалистични. Също така съм сигурен, че основните тези от тези сценарии се докладват на най-високо ниво, където изглежда не им обръщат внимание", смята Крилов и разсъждава какво би станало, ако Русия загуби войната.

САЩ следи дали Русия готви ядрен удар

"Да предположим, че се е случило второ чудо на Висла (битката при Варшава през 1920 г.), което е мечтата на Варшава и Киев. Руските войски са се изтеглили до линията, на която се намираха преди специалната военна операция... Като (предполагаемо) победена страна Русия може да бъде изправена пред многобройни и разнообразни искания. Просто изхождайки от това, че с губещите не се церемонят. Подходът ще бъде същият като отношението към Русия след разпадането на СССР и края на Студената война в началото на 90-те години на ХХ век, когато в очите на Запада Русия се оказа практически победена и следователно от нея можеше да се иска всичко... В малко вероятния случай, че Русия загуби, от нас ще искат всичко по същия сценарий - възстановяване на Украйна, непрекъснати доставки на всичко, от което Западът се нуждае, пълно подчинение и спазване на правилата, които смята за единствено верни. В същото време Русия, според техните изчисления, ще бъде лишена от достъп до технологии, кредити, оборудване и т.н. С други думи, всички ограничения, наложени от санкциите, ще останат в сила.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
11522 57

Свързани новини

Коментари 57

Добави коментар
COVID 19/14

2022.09.28 | 21:06

57
да живее България, никога повече с руския !!!

2022.09.28 | 18:06

56
Всичко е до време, но където е текло, пак ще тече.

2022.09.28 | 18:04

55
Ясно, пак сме троянецо.
кир михалаки

2022.09.28 | 18:02

54
ДА ГО ДУХАШ С ТВОЯТА ДРУЖБА! бедност и нищета ни докара тя!
ей

2022.09.28 | 17:30

48
новини.бг, вие сайт за новини ли сте или трол? Този Александър Томов е ясен на всички, но защо позволявате заглавия като " Путлер говори ...". Не си копайте гроба като сайт. Още 1 подобно заглавие и аз няма да отворя никога повече сайта Ви. Надявам се и много други.
Соросопийските медии

2022.09.28 | 17:39

53
са най долните.

2022.09.28 | 17:33

52
наври си съпр и чук в задника и отваряй само руска помия
Няма как да си патриот,и

2022.09.28 | 17:33

51
Ще спра малко думкането с циганета и ще почна с мужици и ще се оправим с рашките

2022.09.28 | 17:33

50
смърдящи пияни блядове
Няма как да си патриот,и

2022.09.28 | 17:32

49
ще се наева с руснак и ще оправим нещата

2022.09.28 | 17:24

47
Човека говори за герб
ООН

2022.09.28 | 17:21

46
НЯМА ПРИЯТЕЛСТВО, ИМА САМО ИНТЕРЕСИ !!! СИГА СА НИ ТЪРПЕЛИ .... ВЪНЪ ..н

Добави коментар

Водещи новини