Защо ядрените предупреждения на Путин тревожат Запада?

  • 28 септември 2022 12:54

  • 3910
  • 16
Защо ядрените предупреждения на Путин тревожат Запада?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Скорошните предупреждения на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, че е готов да използва ядрени оръжия за защита на Русия на фона на войната в Украйна придадоха спешност на притеснителния въпрос: Блъфира ли бившият шпионин от КГБ?

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13307

Путин предупреди, че това не е блъф, а западни политици, дипломати и експерти по ядрено оръжие са разделени по въпроса, отбелязва в свой анализ Ройтерс.

Соломон Паси: Путин е подготвил ядрени нападения

Някои от тях казват, че Путин може да използва едно или по-малки тактически ядрени оръжия, за да опита да предотврати военен разгром, да защити поста си и да сплаши Запада. Или да опита да принуди Киев да капитулира.

Предупреждението на Путин може да означава, че Кремъл обмисля ескалация, след като Русия анексира четири украински области, които само частично окупира.

Руският парламент се очаква да обяви тези региони за част от Русия на 4 октомври. След това от гледна точка на Москва пътят ще бъде разчистен за отбранителен удар, ако тя сметне, че тези територии са под сериозна заплаха.

Нарушаването на ядреното табу ще бъде знак на отчаяние. Така че прибягването до ядрено оръжие от страна на Путин ще зависи от това, доколко той се чувства в ъгъла в конфликта, който засега само унизи, но не победи бившата суперсила.

Путин контролира най-големия ядрен арсенал, включително ново поколение хиперзвукови оръжия и десет пъти повече тактически ядрени оръжия от Запада, така че САЩ и НАТО го възприемат на сериозно.

"Ако изборът за Русия е да се бие в губеща война и започне да я губи лошо и Путин тръгне да пада от власт или някакъв вид ядрена демонстрация, не бих се обзаложил, че няма да решат за ядрена демонстрация", коментира Тони Брентън,  бивш посланик на Великобритания, пред Ройтерс през август, преди Путин да засили предупрежденията си.

В най-скорошните си коментари руският президент предупреди изрично Запада, че Русия ще използва всички налични средства за защита на територията си, и обвини Запада, че обсъжда потенциална ядрена атака срещу Русия.

"Това не е блъф. А тези, които опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се обърне и към тяхна страна", каза той.

Подобна груба реторика в Кремъл е далеч по-различна от ядрените сигнали, предпочитани от късните съветски лидери, след като Никита Хрушчов доведе света до ръба на ядрена война през 1962 г.

В неделя съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че администрацията на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в възприема коментарите на Путин "смъртно сериозно" и предупреди Москва със специфични "катастрофални последствия".

Вашингтон не казва какъв може да е евентуален отговор, но използването на ядрено оръжие може да доведе до ядрена ескалация, поради което повечето експерти вярват, че мащабна конвенционална атака срещу руски военни обекти е най-вероятна.

Запитан дали Путин сериозно обмисля ядрена атаката, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви във вторник пред Си Би Ес: "Трябва да приемем много сериозно този род заплахи с оглед на всичко това, което е поставено под залог".

Бърнс все пак заяви, че американското разузнаване няма практически доказателства, че Путин непосредствено се движи към използването на тактическо ядрено оръжие.

Ако Путин нареди ядрен удар на територията на Украйна, това би била първата употреба на ядрено оръжие в бойна обстановка, след като САЩ предприеха бомбени атаки срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г.

Оръжия с по-малка мощност и по-малък обхват може теоретично да бъдат използвани срещу украински военни цели, въпреки че ефективността им при подобен сценарий е въпрос на дебат сред военните експерти.

Друга възможност, според тях, е Путин да детонира подобно оръжие в отдалечен и ненаселен район или във вода, например в Черно море, като демонстрация на намеренията си.

Психологическият и геополитическият ефект от това ще бъдат усетени в целия свят, пише БНР.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3910 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2022.09.28 | 13:46

4
Крайно време е Запада да спре безумията си!
ЦЕКО КМЕТО

2022.09.28 | 16:27

16
Капут смотан безумията са в едно комплексирано джудже решило да прави империя!

2022.09.28 | 16:25

14
Целта на САЩ е да убие Русия и ЕС едновременно!
винету

2022.09.28 | 16:20

11
Ненормално гнусно копеле ! Изрод откачен!
таралежко

2022.09.28 | 16:25

15
Радев е по нисък от тревата!
Тия

2022.09.28 | 16:24

13
Тези двамата може да ни спретна апокалипсис! Д жуджето обаче най много си играе с оганя
KOPTOR

2022.09.28 | 16:22

12
Тоя луд гном ще затрие света! Като се има едно наум че в А мерика има един изкуфял старец и ми призлява !
8- и

2022.09.28 | 15:33

10
Лаапй го ти бе, мерзавец золен, безлодник и национален предател! Лапай го ти на окупаторите, ама върви при тях на фронта, там да им го лапаш, че ще ти е по-удобно! Ще отидеш, ама другия път! Защото се напикаваш от страх само като чуеш за украинските войски, които с всеки изминал ден отблъскват окупаторите на психимно болното кремълско чудовище и освобождават заети от него територии! Цял свят е на страната на Украйна, защитава я, въоръжава я с най-модерно оръжие и й помага! Цял свят бе, путинопитек мръсен и кремълско нищожество! Слава на Украйна и на непокорния ,достоен за свободата си украински народ! Позор за българските лакеи на кремълския масов убиец, един от които е нищожеството N 8! Другите двама са банкянският престъпник от СИК и селяндуринът от Славяново!
ШИБАМ РУСКИ ПЕДАЛИ

2022.09.28 | 15:17

9
ВРЕМЕ Е ДА ПОРОБИМ ТЕЗИ РУСКИ МЪРШИ!

2022.09.28 | 13:52

6
Вън руските окупатори от Украйна

2022.09.28 | 14:58

8
Да го ,лапаш на окупаторите.
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.28 | 13:03

1
Путин ВЕЧЕ даде заден ход за могилизацията и за затварянето на границите три дни след като ги започна, какъв "ядрен удар". А вече има и пленени наборници... Реват, бършат сополи, трагедия.
Слава

2022.09.28 | 14:56

7
на майка ти , надрусан трол-педал .
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.28 | 13:30

3
"Приемането" на новите "територии" се отлага поне със седмица, може би с месец. А може би завинаги :)
еваго

2022.09.28 | 13:07

2
моника поне е платена добре, ама ти копилд@к малоумен взимаш ли поне нещо да тролиш малоумщина всеки ден под всяка статия свързана с рускя и украйна

2022.09.28 | 13:52

5
Защото е шибан руснак

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини