Експерт по международни отношения: Стратегията на Русия е максимално дълго да удължи войната

  • 27 септември 2022 14:03

  • 1205
  • 1
Експерт по международни отношения: Стратегията на Русия е максимално дълго да удължи войната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Резултатът от референдумите в окупираните украински региони е предизвестен. Владимир Путин прави опит да консолидира руските позиции". Това каза пред БНР Димитър Бечев, специалист по международни отношения, старши сътрудник към Атлантическия съвет на САЩ и преподавател в Оксфорд.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13996

И допълни, че заплахите за използване на ядрено оръжие и това, че периметърът на Русия де юре ще се разшири, едва ли ще има директни последици върху механизма на водене на бойни действия.

По думите му международната общност, включително Беларус, няма да признаят резултатите от референдумите: "Всичко ще се разреши със силата на оръжието. Правните спорове са ирелевантни, защото това е акт в разрез с международното право. Въпросът е какво следва от гледна точка на руската военна стратегия на терен".

Каква е процедурата след референдумите за присъединяване към Русия?

Бечев допълни, че едва ли общественият натиск в Русия ще промени решението на Владимир Путин и неговото обкръжение: "С мобилизацията ще бъдат закърпени пробойните на фронта... Стратегията на Русия е максимално дълго да удължи войната с идеята, че има преимущество. Втората част на стратегията е, че в един момент Западът ще се разколебае и няма да оказва същата по обем помощ - военна или икономическа, за Украйна. Но не виждам това да се осъществи. В тази надпревара на волята между Русия, Украйна, Запада – не е ясно дали Русия има дългия хоризонт да постигне желаното".

Прекратяване на войната с преговори е нереалистично според специалиста по международни отношения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1205 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини бг

2022.09.27 | 14:14

1
По цял ден, само педали цитирате.

Добави коментар

Водещи новини