Порошенко яростно се нахвърли на Путин

  • 27 септември 2022 11:39

  • 2545
  • 6
Порошенко яростно се нахвърли на Путин
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Затова шантажира, плаши и изнудва, казва пред "Дойче веле" бившият украински президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8374

Порошенко успя да излезе в чужбина след два неуспешни опита и обръщение към Зеленски

Публикуваме интервюто без редакторска намеса: 

ДВ: Г-н Порошенко, знаем, че не признавате псевдореферендумите в Източна Украйна. Но какво бихте казали на хората в Донецк и Луганск, които гледат на това гласуване като на изход от войната и просто искат да се върнат към нормалния живот?

Петро Порошенко: Преди всичко това не са никакви "референдуми". Изобщо не можем да говорим за единен народен вот, защото е невъзможно да се организират такива референдуми за 48 часа. Ако погледнем опита на една Швейцария например, ще видим, че нормален референдум се подготвя месеци наред, дори години. Второ: аз съм абсолютно сигурен, че Конституционният съд на Украйна ще постъпи както и в случая с Крим през 2014 по време на моя мандат. Защото това е абсолютно противоконституционно. И трето: това е руски трик, който има за цел да се легитимира присъствието на руските части, както и да се даде основание на Кремъл да брани, включително с ядрено оръжие, териториите, завзети от Путин с тези псевдореферендуми.

ДВ: А Вие опасявате ли се от ядрен удар? Колко вероятен е такъв развой?

Порошенко: Вижте, Владимир Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Шантажира, за да атакува Украйна, прилага и енергиен шантаж. Шантажира с настъпващата зима, плаши с глад, блокира украинските пристанища, а сега прибягва и до ядрен шантаж, използвайки Запорожката АЕЦ. Искам да припомня, че подобно изнудване имаше и когато Украйна доброволно се отказа от третия по големина ядрен арсенал в света. Как можем да отговорим на всичко това? Само по един начин: Путин няма да използва ядрено оръжие, ако Западът недвусмислено потвърди, че отговорът в случай на удар ще бъде твърд. Това би било самоубийство от страна на Путин. Именно това е единственият начин той да бъде спрян, след като разиграва подобен сценарий. Всички ядрени сили в света трябва да излязат със съвместно изявление, в което да декларират, че тяхната реакция ще бъде бърза и решителна. Ние в Украйна не се страхуваме от ядрена атака - макар че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, най-вероятно ще го насочи срещу Киев, където ще бъда и аз самият. Не ни е страх и това изобщо няма да спаси задника на Путин.

ДВ: Срещали сте се с Путин, докато бяхте президент. Променил ли се е той оттогава?

Порошенко: Имам важна препоръка, която се основава на опита ми с този човек. Първо: моля ви, не се страхувайте от Путин. Ако сте слаби, той ще стигне толкова далеч, колкото ние му позволим. Второ: не му се доверявайте. Той никога не държи на думата си. И трето: Путин разбира само от сила. Затова със силата на украинската армия, с единството на украинския народ и със силна международна коалиция, подкрепяща целостта на Украйна, определено можем да спрем Путин докъдето е стигнал. Точно затова той прибягна до военната мобилизация и до ядрения шантаж. Това не е безопасно нито за него, нито за обкръжението му.

ДВ: Украинското правителство многократно е молило например Германия да достави модерни танкове. Канцлерът Шолц обаче държи да съгласува подобна стъпка със съюзниците си и припомня, че нито една друга западна държава не е изпратила на Украйна танкове. Проявявате ли разбиране за тази позиция?

Порошенко: Най-напред искам да благодаря на правителствата на държавите от НАТО за тази решаваща роля, която те играят при подкрепата за украинската армия и украинското ръководство, за да бъде спрян Путин. Без тази подкрепа това практически нямаше да е възможно. Второ, инициативата на германския ХДС е сходна с нашите виждания. Но съм малко разочарован, че Бундестагът не я подкрепи. Лично аз много разчитах на нея. Трето, дано разбирате, че колкото повече оръжие и боеприпаси предоставяте, толкова по-кратък ще бъде пътят до мира. Друг път просто няма. Путин не познава пътя на компромиса и не разбира, че времето на дипломацията е приключило. Най-добрият дипломат сега са украинските въоръжени сили с подкрепата на съюзниците. В тази ситуация ние се нуждаем от германски танкове. В тази ситуация ние се нуждаем от германски боеприпаси. Много сме благодарни за германската артилерия. Ние не се нуждаем от германски войници. Моля ви, помогнете ни да спасим и вас. Помогнете ни да спасим Европа. Давайки танкове на Украйна и подкрепяйки украинските въоръжени сили, вие не просто помагате на Украйна, а инвестирате в собствената си сигурност.

Дойче веле
2545 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.09.27 | 12:39

5
РУСИЯ преобръща света ! Започна с Украйна , следва Европа и ще натика САЩ в Северна Америка !

2022.09.27 | 13:17

6
Русия се разпада. В републиките започнаха бунтове срещу моГилизацията, а местната милиция седи и зяпа нбез да се намесва. Колко мислиш ще оцелее путлер?

2022.09.27 | 12:09

2
Безсилна злоба и пълна политическа импотентност ! РУСИЯ сега си връща законно руските земи в югоизточна Украйна ! Процесът ще продължи до закриването на проекта Украйна като анти РУСИЯ !

2022.09.27 | 12:33

4
твоето е пълна ИСТОРИЧЕСКА импотентност.

2022.09.27 | 12:10

3
проста ватенка нищо не разбираш
Шксд

2022.09.27 | 11:44

1
Отнввмааг

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини