Може ли с преговори да се спре войната?

  • 26 септември 2022 11:24

  • 678
  • 2
Може ли с преговори да се спре войната?
©

"Картината се усложнява. Вероятно следващите санкции отново ще дадат отражение, никой не може да предскаже до какви мерки може да се стигне в тази война. Засега нямаме достоверна информация какво точно се случва и какви сражения се водят", посочи журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13112

"Заплахата за националната сигурност е терминология, която не може да бъде извлечена от нормативната уредба на България. За някои националните интереси са да сме с Русия, за други със САЩ, за трети с ЕС. Време е да спрем да гадаем какво ще направи Путин, а да се опитаме по всякакъв начин да концентрираме нашите усилия на национално и междусъюзническо ниво. Трябва да се вземат всички възможни мерки в две посоки - за по-бързо приключване на войната и за възстановяването след нея", заяви бившият военен министър Николай Свинаров. 

По думите на проф. Тодоров трябва да се проследят тенденциите, да се търси информация от другите служби какво се случва зад кулисите на тази война и трябва да се обърне повече внимание на армията. 

Според него е време да имаме военно-политическа доктрина.

"Трябва да определим какви отбранителни системи са ни необходими, какви са реалните рискове в региона, отчитайки въоръжението и заплахите в по-близък или далечен план. Не бива да се подценяват рисковете", допълни проф. Тодоров.

"Не може България да бъде заобикаляна поименно в ангажименти като държава членка на НАТО, когато става дума за общи инициативи. Както сме закъснели с подготовката на населението в някакъв тип военни операции, ако не във война. Така сме закъснели и с вземането на политическите решения. Необходима е подготовка на населението, но не само военнотехническа, не само санитарна, но и политическа", изтъкна Свинаров пред Bulgaria ON AIR. 

Мнението на проф. Тодоров е, че трябва да се водят преговори и да се търсят всички дипломатически канали, за да се опита да се възпре ескалацията. 

"Колкото повече сили, време и жертви се ангажират в тази война, толкова по-трудно после ще се преговаря", смята той.

Професорът каза, че до бежанска вълна от Русия може и да не се стигне, защото страната смята да затвори границите за потенциалните мигранти, но бежанският проблем в България е сериозен и той ще се разширява.

Николай Свинаров заключи, че не можем да си позволим на мигранта да даваме по-добри условия, отколкото на българския пенсионер например.

Последвайте канала на

Десислава Станева
678 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.26 | 12:03

2
Не може ! Украйна трябва да капитулира ! Режимът на Зеленски е фашистки и ще бъде унищожен !

2022.09.26 | 12:01

1
Зеленски е най - големия престъпник между евреите и е наркоман ! Правителството му трябва де се ликвидира незабавно !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини