Абрамович е возил в самолета си британски пленници от Русия

  • 23 септември 2022 11:26

  • 1805
  • 5
Абрамович е возил в самолета си британски пленници от Русия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Бившият собственик на "Челси" Роман Абрамович е изиграл решаваща роля за освобождаването на петима британски пленници от Русия, които бяха разменени с Украйна на 21 септември. Това разкрива британският "Сън", цитиран от "24 часа".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7258

55-годишният руски олигарх посрещнал Джон Хардинг, Шон Пинър, Ейдън Ашлин, Дилън Хейли и Андрю Хил и с частния си самолет ги отвел от Русия в Саудитска Арабия. След това им дал чисто нови iPhone, за да могат да се обадят на близките си и да ги уведомят, че се връщат в Англия. Милиардерът пътувал с тях в самолета. В първия момент петимата британци не разбрали, че това е той.

Един от пленниците на руснаците, Джон Хардинг, разказва пред "The Sun": „Той е легенда. Ние го обожаваме и съм толкова благодарен за усилията му. В началото не го познах. Шон ми каза, че прилича на него. Той се приближи до него в самолета и го попита откъде е, а  Роман му каза: "От Лондон". Тогава Шон каза: „Вие наистина приличате на Роман Абрамович“, а той отговори: „Това е, защото съм такъв, сър“. Не можехме да повярваме. Тогава се пошегувах, че Шон е фен на "Уест Хям" и всички се разсмяхме", разказва освободеният британец.

В частния самолет с тях се отнасяли като с "кралски особи". Там за първи път от месеци хапнали нормално ядене. По време на полета им сервирали пържоли, пандишпан и тирамису. 

Твърди се, че 55-годишният Роман Абрамович е изиграл ключова роля заедно със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, в преговорите за размяна на затворници, която доведе до освобождаването на четиримата бойци и един хуманитарни работник.

Пред "Сън" мъжете разказват за жестоките условия, в които са живели докато са били в руски плен. 

Кипър проверява дали Абрамович е купил самолети през регистрирани на острова компании

Джон Хардинг е служил в Украйна като медик в Азовския полк. Пленен е бил през май. Дни наред е ял бисквити и пил мръсна вода. Преместван е бил в три затвора, където е бил малтретиран и бит и дори е мислил, че е било по-добре да умре.

В деня на размяната на пленници, ги извели от помещение с торби на главите и белезници на ръцете. Качили ги в каросерията на камион. Пътували часове наред, след това качили при тях още около 30 души и отново продължили пътя, общо около 20 часа.

Освободили ги на руско летище, където били посрещнати от саудитци. Те ги придружили до самолета за Рияд, заедно с петима други чужденци, група бодигардове и екипаж от трима души.

Цветелина Кирилова
1805 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Анонимен

2022.09.23 | 15:20

5
Войната свършва! Руската армия се предава и дезертира в Германия при супер условия.
КАКВА ЩЕ Е ПРЕДСТОЯЩАТА

2022.09.23 | 14:40

4
РУСКА РЕВОЛЮЦИЯ? СЕПТЕМВРИЙСКА ИЛИ ОТНОВО ЩЕ Е ОКТОМВРИЙСКА?
Еми...

2022.09.23 | 11:38

1
На абрамович му се ще втори Хасавюрт, но няма да има. Ще има капитулация и без негово участие.
Еми...

2022.09.23 | 13:47

3
Този е еврейн. Внимавай, какво пишеш за шефовете. Да не, те намерят с разпорен задник., някъде.

2022.09.23 | 11:52

2
И абравомич ли са пуснали от затвора?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини