Русия обмисля директни полети до Северен Кипър

  • 21 септември 2022 11:44

  • 750
  • 0
Русия обмисля директни полети до Северен Кипър
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Русия може да започне директни полети към Северен Кипър вероятно от следващия месец, твърдят дипломатически източници, цитирани от турския в. "Миллиет".

Руски туроператор вероятно ще извърши полета на 15 ноември по повод церемонията по откриването на новото летище Ерджан, на която ще присъства президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, писа турският вестник.

Според изданието руското правителство е дало одобрението си за стартирането на полетите, а разговорите между Москва и Анкара по този въпрос продължават.

Източниците твърдят, че официалното съобщение може да бъде направено през следващите дни, като отбелязват, че това ще означава дипломатическа победа както за Турция, така и за т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара, бел.ред.) и може да проправи пътя за международното признаване на СКТР.

След избухването на войната в Украйна руските туристи все по-често предпочитат северната част на Кипър, която е под контрола на турски власти, пред останалата част на острова, твърдят източниците на "Миллиет".

"Никакви преговори или дискусии на тема организиране на директен авиотранспорт (със северната част на Кипър) от посолството не се водят и не са се водили. Няма да коментираме появилите се в средствата за масово осведомяване спекулации на тази тема", заявиха от посолството на Руската федерация в Република Кипър пред агенция ТАСС.

Ниови Парисину, заместник-говорителка на правителството на международно признатата Република Кипър, заяви, че няма официална информация по въпроса.

"Когато има нещо официално, то ще бъде разгледано по съответния начин. Министерството на външните работи и други компетентни органи също следят развитието на ситуацията", посочи Парисину пред кипърския новинарски сайт "Сайпръс мейл". 

Полети между Подгорица и Рияд до края на септември

Същото издание цитира и думите на кипърския турски лидер Ерсин Татар, който също каза, че не разполага с информация по въпроса.

"Аз също научих от пресата. Знам обаче, че няколко компании са проявявали интерес в миналото", каза той, като добави, че ситуацията с евентуални преки преговори от Русия към северната част на Кипър може да се промени във всеки един момент.

Виолета Симеонова
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини