Нощите в Харков вече са по-спокойни

  • 20 септември 2022 10:34

  • 888
  • 2
Нощите в Харков вече са по-спокойни
© Getty images (архив)

Ситуацията в Харков е поносима. Бомбардировките вече не са ежедневни, но обстрелите с ракети от военната база край Белгород продължават. Целите са граждански обекти - преди няколко дни удариха една от най-големите топлоцентрали, след което 5 области останаха без ток. Това каза пред БНТ проф. Михаил Станчев - завеждащ катедра “Нова и най-нова история” в Историческия факултет на Харковския университет и чуждестранен член на БАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7408

По думите му нощите в Харков вече са по-спокойни. Това се дължи на факта, че руските войски са отблъснати към границата и обстрелите с обикновена артилерия не са ефективни.

На въпрос дали има ли риск високоточно западно оръжие, предоставено на Украйна, да бъде използвано по цели в Русия проф. Станчев беше категоричен: “Щом те стрелят по нас, ние ще стреляме по тях, но с нашите оръдия, с американските - не.”

Той допусна, че в пограничните райони - Ростовска, Белгородска, Курска, Воронежка област, руската страна ще организира провокации и вътрешен саботаж с помощта на наемници, които ще бъдат представени като дело на украински въоръжени групи и “ще повдигнат градуса на патриотизма на руснаците, за да могат да мобилизират повече хора и да ги изпратят на фронта”.

“Това е типичен метод на чекистите и кагебеистите”, обобщи проф. Станчев.

Според него Путин е предизвикал мащабната украинска мигрантска вълна в Европа по подобие на мигрантската вълна след въвеждането на първите санкции срещу Русия.

“Тогава провокира Сирия и другите страни да емигрират към Западна Европа, в това число чрез Беларус и туристически компании”, допълни той.

Десислава Станева
888 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Georgi

2022.09.20 | 15:03

2
Как няма да е тихо! Преди тази територия си я обстрелваха украинците!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.20 | 11:23

1
След денавификацията, която Украйна проведе там , вече е по-спокойно за живеене :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини