Кремъл изрази задоволство от факта, че експерти от МААЕ са посетили Запорожката АЕЦ

  • 02 септември 2022 15:49

  • 422
  • 5
Кремъл изрази задоволство от факта, че експерти от МААЕ са посетили Запорожката АЕЦ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Много е добре, че експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) успяха да инспектират вчера Запорожката АЕЦ в Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Като цяло възприемаме като много положителен факта, че делегацията пристигна и започна да работи въпреки трудностите и проблемите", изтъкна Песков.

Въпреки това "е твърде рано да правим оценки. Екипът все още е на място, следователно е твърде рано, но най-важното е, че делегацията е на място", каза още говорителят.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа. Инспекцията ѝ вчера от екипа на МААЕ, ръководен от шефа на агенцията Рафаел Гроси, беше очаквана дълго време, след като централата стана обект на обстрел.

Русия, чиито сили контролират Запорожката АЕЦ от март, и Украйна си разменят обвинения във връзка с обстрела на централата.

Някои членове на делегацията на МААЕ напуснаха централа вчера вечерта, но други останаха на място.

Какво видя екипът на МААЕ в АЕЦ "Запорожие"?

Украинската енергийна компания "Енергоатом" изрази днес съмнения, че инспекцията Запорожката АЕЦ от делегацията на МААЕ ще хвърли светлина върху дейността на руските сили в централата.

"Окупаторите лъжат, фалшифицират факти и доказателства", заяви "Енергоатом" в Телеграм. На делегацията на МААЕ не бе разрешено да влезе в кризисния център на централата, където понастоящем има разположени руски войници, отбелязва ДПА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
422 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.02 | 17:24

1
Всички сте виждали рашистките опорки, че такава държава Украйна "нямало", че винаги си е било Русия, че украинците "нямали история"? Е - винаги има първи път! "Нема-Таква-Държава" избива зъбите на на 2-рата армия и твори история. И то каква
scarface

2022.09.02 | 18:29

5
Заблуден укропитек
scarface

2022.09.02 | 18:29

4
Заблуден укропитек
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.02 | 17:25

3
Пред очите на цял свят. Тази война ще бъде най-тежкия разгром за Русия от 1941 година насам. Работа на "Байрактар" на херсонско направление (които руското Министерство на оправданията унищожи вече 3-4 пъти на 100% от февруари насам). Унижощени са 120-мм миномет 2Б11 "Буревестник" и "Урал" с боеприпаси. Слава Украина!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.02 | 17:25

2
И то каква

Добави коментар

Водещи новини