Г-7 ще обяви плана си за ценови таван на руския петрол

  • 01 септември 2022 15:40

  • 381
  • 2
Г-7 ще обяви плана си за ценови таван на руския петрол
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Енергийните пазари в петък могат да очакват решение относно плана на Г-7 за ограничаване на цената на руския петрол, въпреки че финансовите министри на групата на най-развитите и богати икономики остават несигурни как ще работи подобна схема за фиксиране на цените, предава БНР.

Според неназовани източници на "Уолстрийт джърнъл", запознати с въпроса, финансовите министри на Г-7 ще разкрият плана за т.нар. "таван на цените" на руския петрол и ще се ангажират с прилагането му по време на тяхна среща в петък.

Планът вероятно ще включва забрана за финансиране и застраховане от страните от Г-7 за доставките на руски петрол, който не се продават в границите на таван на цените, съобщава финансово издание.

Въпреки че планът за таван на цените има за цел да намали способността на Кремъл да събере повече приходи от петрол за своята военна офанзива срещу Украйна, този план не мина без сериозна критика.

В сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че е "оптимистично настроена", че Г-7 ще постигне споразумение за ограничаване на цените. Йелън се срещна и с министъра на финансите на Обединеното кралство Надхим Захауи, който предложи британската подкрепа за плана, но също така отбеляза, че за да бъде по-ефективен, планът ще изисква повече държави да се включат.

Първоначалната идея за подобен ценови тавана беше лансирана през юни със срок за реализация до декември.

Представител на Г-7 отбеляза, че горната граница на цените на руския петрол ще бъде определена на ниво над производствените разходи, според агенция Франс прес. Това има за цел да гарантира, че Москва няма да се изкуши да отхвърли продажбите на руски петрол. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посочи в интервю за "Уолстрийт джърнъл", целта е "да се създаде разрешителна структура, която позволява на руския петрол да тече, но да бъдат намалени руските приходи“.

Докато руският суров петрол сега се продава с отстъпка от около 20 долара за барел спрямо петрола тип Брент, това не успя да намали петролните приходи на Москва, както се надяваше Западът.

Според данни на Института за международни финанси (IIF) руският петролен добив продължава да надхвърля очакванията, като през август износът на руски петрол е достигнал рекордни ниво за осмия месец на годината, като гръцките танкери а изиграли най-голямата роля в подпомагането на руския петрол да достигне международните пазари.

Петролът леко поскъпна днес

Главният икономист на IIF Робин Брукс написа в "Туитър", че капацитетът на петролните танкери, тръгващи от руски пристанища, което е мерило за руския износ, е  бил малко под 160 млн. барела през август - рекорден износ за осмия месец.

"Русия изнася по-голямата част от своя суров петрол чрез чуждестранни петролни танкери. Обемът на тези доставки през август 2022 г. надхвърля всяка предходна година, благодарение на гръцки петролни танкери, които пренасочиха капацитета си към транспортиране на руски петрол“, каза Брукс пред изданието Business Insider.

Преди няколко месеца Ройтерс цитира Refinitiv Eikon да посочва, че Гърция се е очертала като нов център за руски петрол чрез товарене от танкер на танкер. Търговията с руски суров петрол и петролни продукти засега остава законна, тъй като членовете на ЕС не могат да се споразумеят за методологията на пълна забрана.

Според данните от проследяването на корабите и пристанищата, швейцарските Vitol, Glencore и Gunvor, както и сингапурската Trafigura, продължават да прекарват големи количества руски суров петрол и продукти, включително дизел.

Германия представи предложение за осми пакет санкции срещу Русия

Vitol обеща да спре да купува руски суров петрол до края на тази година, но това все още е далеч от днешна гледна точка. Trafigura пък заяви, че ще спре да купува суров петрол от руската държавна "Роснефт" до 15 май, но е свободна да купува товари с руски суров петрол от други доставчици. Glencore заяви, че няма да влиза в "нов" търговски бизнес с Русия.

Междувременно Индия и Китай компенсират голяма част от загубите за Русия от намалените продажби за Европа.

Цветелина Кирилова
381 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
nato

2022.09.01 | 16:23

2
ot kade na kade evro geiovete shte opredeliat cenata na ruskiat petrol zashto ne opredelat cenata na manafskiat petrol.
какво

2022.09.01 | 16:18

1
какво стана с пазарната икономика????

Добави коментар

Водещи новини