Дмитрий Песков посочи пречката пред газовите доставки за ЕС

  • 30 август 2022 16:44

  • 1546
  • 7
Дмитрий Песков посочи пречката пред газовите доставки за ЕС
© Посолство на Русия в България
Слушай новината Слушай новината

Доставките на руски газ за Европа се затрудняват само от технологични проблеми, причинени от западните санкции, каза пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РБК. 

Тази позицията на Москва предизвика гневните реакции на Германия и Франция.

"Европейските държави, Канада, САЩ, Великобритания наложиха санкции, които не позволяват извършването на нормална поддръжка и ремонти, а също така не позволяват законово уреждане на връщането на необходимите агрегати на местата им на експлоатация. Няма други пречки Русия да изпълни задълженията си", обясни той.

"Газпром" намалява доставките на газ за френската Engie от днес

Песков смята, че ситуацията попада "в сферата на онези ирационални действия на европейците, които са много трудни за разбиране и вероятно невъзможни за обяснение". Обикновените граждани трябва да плащат за това, каза говорителят на Кремъл.

На 19 август "Газпром" обяви, че ще спре доставките на газ по "Северен поток" за три дни, от 31 август до 2 септември, за да се ремонтира единствената работеща турбина Trent 60. Ремонтът ще се извърши съвместно със специалисти на Siemens. "Газпром" обеща след като приключи работата, ако не бъдат открити технически неизправности на двигателя, да възобнови доставките до ниво от 33 милиона кубически метра метра на ден.

Този обем е само 20% от капацитета на газопровода и "Газпром" намали доставките до това ниво в края на юли. Компанията взе това решение поради проблеми с ремонта на турбините на Siemens, свързани с наложените канадски санкции.

Във връзка с тридневната "техническа профилактика" на "Северен поток" германският канцлер Олаф Шолц побърза да заяви по-рано във вторник, че страната му вече е в много по-добра позиция, за да противодейства на заплахите от страна на Русия, по-специално на газовата криза.

Всички мерки, взети от Германия за осигуряване на доставките, са допринесли "днес да сме в много по-добра ситуация, отколкото се смяташе допреди няколко месеца", посочи канцлерът пред журналисти в Мезеберг, цитиран от Дир.бг.

"Можем да се справим със заплахите, пред които сме изправени, от страна на Русия, която използва например газа като част от собствената си стратегия във войната срещу Украйна", увери Шолц.

Германия е силно зависима от руския газ, а доставките ѝ силно намаляха от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Правителството прие серия мерки за икономия на ресурси, включващи засилена употреба на въглища, намаляване на потреблението на обществените сгради и препоръки за компаниите.

Берлин отпусна и извънредни средства на стойност 1,5 милиарда евро за закупуване на втечнен природен газ от Катар и САЩ.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че доставките на "Газпром" за френската компания "Анжи" (Engie) са намалели значително от началото на войната в Украйна до около 1,5 тераватчаса месечно напоследък спрямо общо 400 тераватчаса годишно в Европа, допълва френската енергийна компания. Франция е по-малко зависима от някои съседни страни по отношение на вноса на газ от Русия, който представлява около 17 на сто от нейното потребление на газ. Въпреки това обаче опасенията за руските газови доставки остават.

Капацитет на газопроводите от Русия към Европа:

"Уренгой - Помари - Ужгород" - 32 млрд. куб. метра

"Прогрес" - 26 млрд. куб. метра

"Съюз" - 26 млрд. куб. метра

"Ямал - Европа" - 32,9 млрд. куб. метра

"Син поток" - 16 млрд. куб. метра

"Турски поток" - 31,5 млрд. куб. метра

"Северен поток-1" - 55 млрд. куб. метра

"Северен поток-2" - 55 млрд. куб. метра

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1546 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
АБРАДОКС

2022.08.30 | 17:32

1
ГАЗ НЕТ! КУ! БУДЕТЕ КУШАТЬ, КУ! ......РРРР ;)
АБРАДОКС

2022.08.30 | 17:36

2
МАМА, МАМА ЧТО Я БУДУ ЖРАТЬ? - КУУУУ! .....РРРР! :) youtube. COM/ W7rnkwrgEm0
АБРАДОКС

2022.08.30 | 17:41

3
MAMAN, MAMAN QU'EST-CE QUE JE MANGE? KU! ....RRRRRR! :)
ФРАНЦИЯ

2022.08.30 | 17:48

4
ЩЕ ПОДСИГУРЯВА ЕВРОПА С ГАЗ! :)
АБРАДОКС

2022.08.30 | 18:00

5
ЗАБАВНИ ИДИЪТИ СТЕ :)
АБРАДОКС

2022.08.30 | 18:03

6
МНОГО ЗАБАВНИ :) КОРЕМА ЩЕ МЕ ЗАБОЛИ ОТ СМЯХ С ВАС :) nstatic. nova. bg/public/pics/nova/article/ 980x551_1660918729.jpg
Този е не само тъп но и

2022.08.30 | 19:02

7
пиян! Никой не вярва на Русия и това е за винаги!

Добави коментар

Водещи новини