Експерти от Киев: Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се повтори катастрофата с "Фукушима-1"

  • 19 август 2022 09:09

  • 4310
  • 4
Експерти от Киев: Ако Запорожката АЕЦ спре да работи, може да се повтори катастрофата с "Фукушима-1"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Обявеното от руските окупатори спиране на Запорожката АЕЦ в Украйна може да предизвика катастрофа като тази в японската "Фукушима-1" през 2011 г. Това предупреждение отправиха експерти от Държавната инспекция за ядрено регулиране в Киев, информира днес украинското издание "Дзеркало тижня".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13288

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че Запорожката АЕЦ може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват обекта - нещо, което Киев отрича да е правил.

Украинското военно разузнаване предупреди междувременно за възможна руска операция в АЕЦ днес, след като на работещите в превзетата от Русия в началото на март електроцентрала им е било казано в петък да си останат вкъщи.

Украйна твърди, че Русия е забранила на служителите на Запорожката АЕЦ да отидат утре на работа

Ако се прекъсне енергозахранването на централата, може да излязат от строя системите за охлаждане, да се повредят активните зони на реакторите и да бъдат изхвърлени радиоактивни вещества в околната среда. Точно по този сценарий се разви аварията във "Фукушима", но заради природни катаклизми, припомня "Дзеркало тижня".

Постоянното електрозахранване е необходимо за собствените нужди на АЕЦ - за охлаждане на ядреното гориво в активните зони и на отработеното гориво в басейните и за поддържане на системите за контрол и управление. За целта трябва или да работят енергоблоковете, или да се получава енергия отвън. При спиране на всички блокове трябва да се гарантира стабилно външно енергоснабдяване. Обстрелите обаче са повредили три от четирите електропровода, свързващи АЕЦ с енергийната система на Украйна. Ако бъде повреден и четвъртият, централата няма да може да получава енергия за своите нужди.

Краткосрочните й потребности могат да бъдат задоволени с дизелови генератори, но за да работят те продължително време, е нужно дизелово гориво.

А според специалисти руските военни може да възпрепятстват горивните доставки.

След като спре подаването на енергия, ядреното гориво ще започне да се топи и може да изтекат радиоактивни вещества.

Русия отхвърли идеята за демилитаризация около АЕЦ "Запорожие"

В Запорожката АЕЦ има шест енергоблока и сухо хранилище за отработено ядрено гориво. Затова "развитието на аварията няма да се ограничи с регионални проблеми за Украйна, а може да доведе до трансгранични последици", алармират експертите.

Според метеорологичните условия радиоактивният облак може да бъде отнесен на територията на Европа или в Русия и Беларус, където ще предизвика радиоактивно замърсяване на обширни територии. Освен това заразена вода от Каховския язовир може да попадне в Днепър и Черно море, прогнозира украинската Държавна инспекция за ядрено регулиране.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4310 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.19 | 10:38

4
Шибат рашки на задни прашки. РуZки свини на сапуни. РуZката пумийна яма да я няма!

2022.08.19 | 10:17

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.08.19 | 10:04

2
Половин година Путлерофашистите с помощта на ислямистите на Кадиров и наемниците на Асад се бият срещу православните украинци, но Укайна одържа набезите на Орките! СЛАВА УКРАИНИ, ГЕРОЯМ СЛАВА!
ПУТИНЕ !

2022.08.19 | 10:01

1
Обезточвайте я тая шантава Украйна , спирайте телевизията , влаковете , пратете 10 - 20 калибъра в правителствения квартал на Киев , съборете мостовете на запад от Днепър и приключвайте !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини