Генералният секретар на ООН призова за незабавно прекратяване на военните действия край Запорожката АЕЦ в Украйна

  • 11 август 2022 16:53

  • 685
  • 3
Генералният секретар на ООН призова за незабавно прекратяване на военните действия край Запорожката АЕЦ в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова за незабавно прекратяване на военните действия край Запорожката АЕЦ в Украйна - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, предаде Ройтерс.

"Приканвам военните сили на Руската федерация и Украйна да преустановят всички бойни действия в непосредствена близост до централата и да не вземат на прицел инсталациите й или околностите край нея", посочи в изявление Гутериш.

"Силно обезпокоен съм от развитието на ситуация във и около Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Призовах всички заинтересовани страни да проявят здрав разум и благоразумие, и да не предприемат никакви действия, които биха могли да застрашат физическата цялост, безопасност или сигурност на атомната централа", заяви ръководителят на ООН, цитиран от ДПА.

ООН: Рискът от ядрен сблъсък се завърна след десетилетия

"За съжаление, вместо деескалация през последните седем дни имаше съобщения за нови крайно тревожни инциденти, които, ако продължат, може да доведат до бедствие", допълни той.

Централата в украинския град Енергодар беше подложена неколкократно на артилерийски обстрел и й бяха нанесени щети през уикенда. Критична инфраструктура обаче не беше засегната. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките.

Eнергодар с план за евакуация на населението при авария в "Запорожката" АЕЦ

По предложение на Русия Съветът за сигурност на ООН ще обсъди по-късно днес в Ню Йорк ситуацията в АЕЦ-а. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще информира накратко членовете на Съвета, допълва БТА.

Весела Найденова
685 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.12 | 10:28

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
оон

2022.08.12 | 09:00

2
оон знаят, че укропитеците бомбандират атомната станция,но се правят на неразбрали кой е. абсолютно зависима и корумпирана организация.

2022.08.11 | 19:21

1
Ами да , кажи на зеления боклук да спре да мета бомби по АЕЦ-а , не да предупреждава ....

Добави коментар

Водещи новини