Москва призовава Анкара да не "дестабилизира" Сирия с нова военна операция

  • 05 август 2022 15:32

  • 805
  • 1
Москва призовава Анкара да не "дестабилизира" Сирия с нова военна операция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кремъл призова днес Анкара да не "дестабилизира" Сирия с нова военна операция там, преди разговорите в Русия между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Турция има основателни опасения, които, разбира се, ние вземаме предвид.  Много важно е обаче да не се допускат действия, които биха могли да дестабилизират ситуацията в Сирия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Този въпрос, "разбира се, ще бъде предмет на дискусии" по време на срещата днес на президентите Путин и Ердоган в Сочи, добави Песков.

Турският президент заплашва отняколко месеца да започне нова военна операция в Северна Сирия, за да отблъсне кюрдски бойци, квалифицирани от Анкара като "терористи".

Чавушоглу: Турция не иска разрешение, за да се намеси в Сирия

Турция смята, че сигурността ѝ е заплашена от присъствието на нейната граница на бойците от Силите за защита на народа - разклонение на Кюрдската работническа партия (ПKK). ПКК е призната за "терористична" от Анкара, САЩ и Европейския съюз.

На срещата на върха в Техеран миналия месец Путин изрази несъгласието си с  Ердоган за предприемане на нова турска военна операция в Сирия.
 

Константин Тодоров
805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.05 | 16:26

1
И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА ОКУПАТОРИ!

Добави коментар

Водещи новини