Зеленски настоява за разговор със Си Цзинпин, Пекин мълчи

  • 04 август 2022 15:00

  • 1837
  • 6
Зеленски настоява за разговор със Си Цзинпин, Пекин мълчи
© Колаж: Novini.bg/Getty images

Президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога призова Китай да преосмисли позицията си по отношение на войната в страната му и да използва своите политически и икономически влияния, за да сложи край на конфликта в Източна Европа.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10026

В интервю за South China Morning Post, публикувано в четвъртък, Зеленски заяви, че е потърсил разговор с китайския си колега Си Цзинпин, още когато започна руската инвазия в бившата съветска република.

Бих желал да говоря директно. Имах един разговор с президента Цзинпин преди около година. След началото на мащабната руска агресия на 24 февруари направихме няколко опита да разговаряме с Китай, но не постигнахме успех, а един такъв разговор би бил полезен, обясни Зеленски за изданието.

От администрацията на Зеленски припомниха, че още през март им е било обещано, че разговорът с Пекин ще се случи "много скоро", но такъв и до днес няма. В същото време Владимир Путин и Си Цзинпин са разговаряли поне два пъти от началото на войната. Първият разговор между двамата се състоя по-малко от 24 часа от започването на инвазията, когато Си Цзинпин изрази открито подкрепата си за Москва, припомня Нюзуик.

Зеленски: Руснаците трябва да признаят вината си във войната срещу Украйна

Въпреки това Зеленски продължава да бъде уверен, че политическото ръководство в Пекин осъзнава икономическият катаклизъм, причинен от войната на Путин, който не би бил от полза и за Китай.

Китай е много мощна държава, с мощна икономика. В този аспект тя би могла да окаже политическо и икономическо влияние върху Русия. Убеден съм, че ако китайският пазар се изтегли от Руската федерация, тогава Русия ще почувства в най-пълна степен икономическата си изолация. Това е нещо, което Китай може да направи – да ограничи търговския си обмен с Русия, докато не приключи войната, коментира 44-годишният президент на Украйна.

Владимир Василев
1837 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гост

2022.08.05 | 10:42

6
Тоя явно си мисли че Китай е забравил как наркомана и обкръжението му повалиха сделката за завода Мотор Сич и китайците загубиха няколко милиарда . Едва ли са забравили. Пък и изказванията на укр политиците относно Тайван никак не помагат в случая.

2022.08.04 | 20:08

5
Гнусна Еврейска Отепка , кой те бръсне за свива бе боклук !
Абе

2022.08.04 | 17:02

4
Този нагъл еврейн и наркоман докога ще се вре където не трябва да не си мисли че някой му е длъжен за нещо но това поведение е типично за юдейте
Мери

2022.08.04 | 15:46

1
Много нагли урки. Ци няма какво са си говори с тях.
Всички

2022.08.04 | 16:40

3
Евреите такива.

2022.08.04 | 15:58

2
Много нагъл близач на хемороиди си ти, да.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини