Украйна работи усилено за възстановяване на износа на зърно

  • 25 юли 2022 06:07

  • 713
  • 6
Украйна работи усилено за възстановяване на износа на зърно
© Pixabay

Украйна продължи в неделя усилията си за възстановяване на износа на зърно през черноморските пристанища по силата на споразумение, насочено към преодоляване на глобалния недостиг на храни, но предупреди, че доставките ще бъдат засегнати, ако руският ракетен удар срещу Одеса бъде последван и от други, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13419

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога определи съботната ракетна атака като "варварство", което показва, че на Москва не може да се вярва да приложи споразумение, постигнато само ден по-рано с посредничеството на Турция и ООН.

Украинската армия, цитирана от обществената телевизия Суспилне, заяви, че руските ракети не са засегнали пристанищните складове на зърно, нито са причинили значителни щети. Властите съобщиха, че подготовката за възобновяване на износа на зърно продължава.

Складовете за зърно на пристанището на Одеса не са засегнати при днешната ракетна атака

"Продължаваме техническата подготовка за започването на износ на хранителни продукти от нашите пристанища", написа министърът на инфраструктурата Олександр Кубраков във Фейсбук.

Според украинската армия две ракети "Калибър", изстреляни от руски военни кораби, са ударили зоната на помпена станция на пристанището, а други две ракети са били свалени от противовъздушната отбрана. В неделя Русия каза, че силите й са ударили украински боен кораб и склад за военно оборудване в Одеса, където се намирали високоточни ракети.

Олех Устенко, икономически съветник на украинския президент Зеленски, заяви по украинска телевизия в неделя, че Украйна би могла да изнесе 60 милиона зърно през следващите девет месеца, но ако работата на пристанищата бъде затруднена, това може да отнеме до 24 месеца.

Руските удари срещу Одеса бяха осъдени от ООН, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Германия и Италия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
713 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.25 | 17:54

6
Рускенефа наруши споразумението точно 24 часа след подписванмето му! Ето толкова може да се вярва на Путлерофасшистите :)

2022.07.25 | 11:48

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ
Русофоба панриот е дърт гей

2022.07.25 | 08:19

4
И казва, че няма как да си патриот, ако не си гей. Абе сбъркана работа.
БГ житопроизводител

2022.07.25 | 08:16

3
Работят усилено, защото докато се изнася жито с кораби, Русия не може да започне атака на Одеса. Не разбрахте ли, защо са тези писъци отвсякъде, Русия да разреши износа на жито? Печелят време укропите. Но свърши ли житото, Одеса ще падне.
Дреме ми!

2022.07.25 | 07:09

2
На уя!

2022.07.25 | 06:48

1
слабо ни вълнува Абе вие нещо да не сте украйнски новини ук

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини