Навални създава международна антикорупционна фондация

  • 11 юли 2022 21:27

  • 1446
  • 9
Навални създава международна антикорупционна фондация
© facebook.com/navalny
Слушай новината Слушай новината

Изпратеният в затвор руски опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) днес постави началото на международна антикорупционна организация, година след като руската Фондация за борба с корупцията“ (ФБК) беше обявена за екстремистка организация от руските власти, съобщи БТА.

В канала Телеграм, където се появяват съобщения, предавани на негови съмишленици чрез адвокати, на които е разрешен контакт с опозиционера, Навални заяви, че в консултативния съвет на новата организация за борба с корупцията ще участват бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, политологът Франсис Фукуяма, носителката на наградата "Пулицър", журналистката и историчка Ан Епълбаум, както и съпругата на Навални - Юлия Навална.

Алексей Навални потвърди, че е преместен в друг затвор

Навални стана известен с това, че неговата фондация документира богатството на висши руски служители в поредица от широко гледани видеоклипове. Той стана и най-яростния критик на президента Владимир Путин, посочва Ройтерс.

Миналогодишното съдебно решение, с което фондацията на Навални беше обявена за незаконна, доведе до забрани за неговите съюзници да участват в избори и даде на властите правото да вкарват в затвора активисти на ФБК, да замразяват банковите им сметки, както и да ограничат възможността на организацията да получава дарения от поддръжници.

Днес в социалните медии Навални заяви, че новата Международна фондация за борба с корупцията ще бъде "напълно прозрачна и разбираема" и че първите й средства ще бъдат от наградата "Сахаров" за свобода на словото в размер на 50 000 евро, която Европейският парламент му присъди миналата година. "Както винаги, ние разчитаме на вашата помощ и подкрепа и обещаваме, че ще работим добре", се казва в изявление на Навални.

Навални беше вкаран в затвора през 2020 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго съдебно дело срещу него, за което той казва, че е политически мотивирано. Той бе арестуван при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от почти смъртоносно отравяне в Русия с нервнопаралитично вещество.

Тази година той беше осъден на още девет години затвор за измама и неуважение към съда - обвинения, които според него са били изфабрикувани, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.

Мая Йорданова
1446 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Тенев

2022.07.12 | 11:59

8
Добре де- нали Русия е диктатура и ужасия- как тогава този гъз, прави фондация от затвора!?!?
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.12 | 12:01

9
Сам го каза малоумнико, '' В ЗАТВОРА'' :) А защо е в затвора?! Защото корумпираното правителство на диктатора Путин скалъпва обвинения срещу Навални! ЗАЩОТО ако в рускенефа има честни избори Навални ще счупи зъбите на кръвожадния туиранин :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.12 | 09:50

5
Колкото и да се опитва Навални няма да успее в Рускенефа! Там се почитат комунисти, диктатори и масови убийци, докато нормалните хора ги пращат във затвора :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.12 | 11:32

7
В Путлерофашисткия ядрен рай няма място за демокрация! Мракобесието на Путлер е обвзело всичко . Горките руснаци, един ден дано се освободят от това бреме :)

2022.07.12 | 09:54

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ
Гост

2022.07.12 | 09:42

4
Явно може да си създава каквото иска в панделата и да се прави на голям борец против режима. А казват че в РФ нямало демокрация хаха
Мира

2022.07.12 | 06:31

3
А що не пишете кокво стана с Асандж.

2022.07.12 | 01:06

2
Още ли не сте му теглили ку.ршума на тоя боклук бе !
Боевой Товарищ

2022.07.11 | 23:19

1
Тва пидалчи живо ли е още

Добави коментар

Водещи новини