Украйна съобщи, че е възстановила връзката със Запорожката атомна електроцентрала

  • 02 юли 2022 14:14

  • 1915
  • 0
Украйна съобщи, че е възстановила връзката със Запорожката атомна електроцентрала
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" съобщи вчера, че е възстановил връзката със системите за наблюдение на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и е окупирана от руските сили, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6680

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че иска да направи спешна инспекция в атомната електроцентрала в Южна Украйна, но украинските власти се противопоставят на подобно посещение, докато руските сили контролират съоръжението.

Връзката с атомната електроцентрала, състояща се от шест реактора, е била изгубена вече за втори път. "Енергоатом" съобщи в канала си в Телеграм, че е възстановила връзката "със собствени усилия".

Според ядрения оператор връзката е била изгубена "заради прекъсването от окупаторите в Енергодар на всички украински мобилни оператори, включително "Водафон", с който МААЕ има договор за предаване на данни".

"Всички "задължителни мониторингови данни се предават" и МААЕ е потвърдила получаването им, съобщи "Енергоатом".

Генералният директор на МААЕ обсъдил с шефа на "Росатом" безопасността на Запорожката АЕЦ

МААЕ съобщи по-рано тази седмица, че изгубването на комуникационна връзка "само потвърждава наложителността за изпращане на мисия" на органицазията в Запорожката АЕЦ. Агенцията на ООН каза, че връзката е била изгубена "заради прекъсване в комуникационните системи на съоръжението".

Руските сили започнаха инвазията си в Украйна на 24 февруари и окупираха атомната електроцентрала в началото на март, след като обстрел близо до съоръжението предизвика пожар в една от неговите сгради.

Руски вицепремиер каза миналия месец, че Москва се надява да свърже атомната електроцентрала с енергийната система на Русия, но украински служители казаха, че ще отнеме години Запорожката АЕЦ да бъде свързана с Русия.

 

Константин Тодоров
1915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини