Разсекретиха разговор между Путин и Макрон дни преди началото на войната

  • 28 юни 2022 11:18

  • 5449
  • 19
Разсекретиха разговор между Путин и Макрон дни преди началото на войната
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Разсекретиха разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин, в който личи раздразнението на руския президент. Той се е провел дни преди старта на войната в Украйна и показва напрежението между двамата лидери, пише изданието „Фигаро“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6633

Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „Президент, Европа и война“, режисиран от журналиста Ги Лагаш и дава дипломатически контекст за последните шест месеца на Макрон в Елисейския дворец. Разговорът представлява ожесточена размяна на реплики между двамата президенти. Макрон е твърд в решенията си, но Владимир Путин не се отказва и даже се изнервя, казвайки на френския президент „Слушай ме много внимателно“.

Макрон не е сред любимците в Украйна

Публикуваме пълния разговор между двамата без редакторска намеса, който цитира бТВ.

Еманюел Макрон: След последния ни разговор, напрежението продължава да расте. Знаете моето желание и решителност да продължим диалога. Искам да ми кажете вие как разчитате тази ситуация и да ми кажете директно – какви са вашите намерения. След това нека се опитаме да намерим още положителни стъпки.

Владимир Путин: Какво мога да ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлер Шолц ми казахте, че Зеленски е готов за действие. Че е подготвен да въведе Минските споразумения. Той ви лъже. Не знам дали чухте изявлението му вчера, че Украйна трябва да има достъп до ядрени оръжия.

(дипломатически съветник Еманюел Бон: не е така, както и да е)

Също така чух как коментирате Минските споразумения на пресконференция в Киев на 8 февруари. Казвате, че те трябва да бъдат ревизирани, за да бъдат, цитирам, „приложими“.

(съветниците на Еманюел Макрон: „Не е вярно, не е казал това“, „Ще му кажа да не навлиза в по-детайлна дискусия по темата“)

Еманюел Макрон: Владимир, като за начало, никога не съм казвал, че Минските споразумения трябва да бъдат ревизирани. Не съм казвал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че трябва да бъдат приложени, да бъдат уважавани. Това е различно от казаното от вас.

Владимир Путин: Слушай, Еманюел, не разбирам какъв ти е проблемът със сепаратистите. Те поне направиха всичко необходимо, за да има конструктивен диалог с властта на Украйна.

Еманюел Макрон: С уважение към казаното от теб, Владимир, имам няколко коментара. Първо, Минските споразумения са диалог за теб и си в правото си. В този смисъл, че очакваме базата за каквато и да е дискусия да бъде входиран текст от сепаратисти. Също така, когато твоят преговарящ се опита да накара украинците да обсъждат тези текстове от сепаратистите, той не се отнася с уважение към Минските споразумения. Няма сепаратистите да правят предложения за украинските закони!

Владимир Путин: Разбира се, имаме тотално различно схващане за ситуацията. По време на последната ни среща ти припомних, и даже ти прочетох, параграфи 9, 11 и 12 от Минските споразумения.

Еманюел Макрон: Имам ги пред мен! Много хубаво са написани от правителството на Украйна. Параграф 9 предлага да се водят разговори с Донецка и Луганска области, както е заложено в договора. Именно това предлагаме и ние. Не знам твоят адвокат къде е учил право. Гледам тези текстове и се опитвам да ги прилагам! И не знам кой юрист може да ти каже, че в суверенна държава, законите могат да се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти.

Владимир Путин (раздразнен): Това не е демократично избрано правителство. Те дойдоха на власт с преврат, имаше хора, които бяха изгорени живи. Това беше кървава баня и Зеленски е отговорен за това. Слушай ме много внимателно: принципът на диалога е да вземеш предвид мнението на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричаш, молят те да бъдат предложени на украинските власти, но не получават никакъв отговор. Къде е диалогът?

Еманюел Макрон: Не ни пука какво предлагат сепаратистите. Това, което искаме от тях е да достигнат до консенсус с украинците и всичко трябва да бъде направено според закона. Това, което току що каза хвърля съмннеие върху разбирането ти за Минските споразумения, щом смяташ, че си имаш работа с нелегални и терористични власти.

Владимир Путин: Слушай ме (много изнервен). Чуваш ли ме добре? Казвам ти пак, сепаратистите реагираха на предложенията на украинските власти. Те отговориха, но от украинска страна нямаше продължение.

Еманюел Макрон: Добре. Това, което ти предлагам, е да организираме среща с всички заинтересовани страни, за да можем да продължим напред. Утре ще помоля това да бъде свършено.

Но през последните два дни сепаратистите не искаха да участват в дискусиите. Веднага ще поискам това от Зеленски. Съгласни ли сме това? Ако сме, действаме и правим среща утре.

Владимир Путин: За да се съглася, трябва веднага да прочета тези предложения. Но от самото начало трябваше да се окаже натиск върху украинците, но никой не искаше да го направи.

Еманюел Макрон: Знаеш, че ще направя всичко възможно да ги натисна.

Владимир Путин: Знам, но жалост няма ефект.

Еманюел Макрон: Трябва да ми помогнеш малко (с игрив тон). Ситуацията е много напрегната. Наистина се обадих на Зеленски вчера с молба да се успокои. Ще му кажа пак – да успокои всички, да се успокоят в социалните мрежи, да успокоят и военните в Украйна. Но също така смятам, че ти трябва да се обадиш, за да се успокоят украинските военни части. Имаше много бомбардировки вчера. Ако искаме да дадем шанс на диалога, трябва да успокоим нещата в региона. Как виждаш еволюцията на военните обучения там?

Владимир Путин: Обученията продължават по план.

Еманюел Макрон: Значи, ще приключат тази вечер, така ли?

Владимир Путин: Да, вероятно тази вечер, но определено ще оставим военно присъствие на границата докато положението в Донбас не се успокои. Дискусията ще бъде извършена след консултация с министрите на военните работи.

Еманюел Макрон: Добре, Владимир. Казвам ти съвсем честно, за мен е изключително важно да върнем тази дискусия в нормални рамки и да избегнем напрежението. Това, което е много важно за мен и те моля за това, е да държиш ситуацията под контрол. Това е първата точка. Разчитам на теб. Не се поддавай на никакви провокации през следващите часове и дни. Искам да отправя две много конкретни предложения към теб. Първо, да организираме среща през следващите дни в Женева с теб и президента Джо Байдън. Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали да ти отправя това предложение. Президентът Байдън също разсъждава върху начините за деескалация на ситуацията. Кажи ми датата, която те устройва.

Владимир Путин: Благодаря ти, Еманюел. Винаги е голямо удоволствие и чест да разговарям с европейските си колеги, както и с тези от Съединените щати. И винаги ми е много забавно да говоря с теб, защото си имаме доверие. Тъй че, Еманюел, аз типредлагам да обърнем нещата. Първо, нека подготвим тази среща предварително. Чак след това ще можем да говорим с теб.

Еманюел Макрон: Но можем ли да си кажем с теб днес, че след тази дискусия, се съгласихме на едни принципи? Искам да изясня този въпрос с теб. Искам ясен отговор от теб. Искам среща лице в лице между теб и американците. Тогава ще поканим и европейците, окей?

Владимир Путин: Това предложение си заслужава да се обмисли, но ако искаш да бъде добре съгласувано, нека помолил съветниците си да се чуят. Но принципно съм съгласен.

Еманюел Макрон: Добре, потвърждаваш, че си съгласен. Предлагам нашите екипи да се опитат да направят общ текст, нещо като прессъобщение, което да пуснем след този разговор.

Владимир Путин: Честно да ти кажа, исках да играя хокей на лед, но съм тук и си говоря с теб, преди да започна да тренирам. Ще се обадя на съветниците си.

Еманюел Макрон: Както и да е, благодаря ти, Владимир. Ще държим връзка. Когато имаш решение, обади ми се.

Владимир Путин (на френски): Благодаря ви, г-н президент.

Теодора Павлова
5449 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Harvard

2022.06.28 | 13:42

16
разсекретен разгоовр между леньо бориславов и киро простака. Киро: Къде ще одиме да се лющиме пак? Леньо: Както винаги. Киро: Добре, ходи напред, аз ще ти галя парапета. А изми ли си го след последното търкане? Леньо: Нали каза, че ти харесва насран и космат. Киро: да бе забравих, аре отключвай, че потекох. Леньо: Ох не ми бъркай във вагината . не мога да налучкам бравата бе просто киро. Киро: аре давай ма, че млякото потече! to be continued
Киро - Простия коч до долния нагъл болшевик

2022.06.28 | 14:39

19
1. да го д.ухаш бедняко. 2. Простак е киро от Харвард 3. е.би си п.утката майчина нагла. русофилистик крадлив! Боклук е майка ти, бесепе.дерастката к.урва, която те е изс.рала такова рядко, миризливо, комунделско л.айно! 75 години рушите БЪлгария вашта мама гадна, престъпна, антибългарска, комунистическа да е.ба!

2022.06.28 | 14:06

18
Може да се мислиш за много интересен, обаче всъщност си един примитивен простак! Със сигурност симпатизираш на ГЕРБ, долавят се сходствата в начина ви на изразяване! Докато продължава да има такива безгранично прости бо.клуци като теб, България ще тъне в мизерия…

2022.06.28 | 13:47

17
руската кочина потъва

2022.06.28 | 13:34

15
Ха-ха-ха......това сценарий за следващата продукция на Холивуд ли е....?Ясно ,че ви се иска да сме идиоти.....ама НЕ сме.....
Да

2022.06.28 | 13:28

14
Видно е колко недодялан и глупав е Путин. Рано или късно ще си намери майстора, но дотогава тежко им на руснаци и украинци.
Слава на Русия!

2022.06.28 | 12:51

5
Видно е, че фашистите на Зеленски не спазиха мирните споразумения. Путин има всичкото право да бомбардира фашистката натовска клоака.

2022.06.28 | 13:28

13
Очевидно е че усрайната е кочина пълна с хохли и усраинци. Еврейчето като не си спазва договора и базички на краварите това онова естествено ще му пръснат лагерите! Хвала усрайна.

2022.06.28 | 13:17

8
Очевидно е, че путлер унищожава Украйна и избива цивилни. След като е подписал да е гарант за сигурността на Украйна. Кое не ти е ясно - че е фашист или че е лъжец?
Аз

2022.06.28 | 11:39

1
Макрон към Путин: Това, което е много важно за мен и те моля за това, е да държиш ситуацията под контрол. Това е първата точка. Разчитам на теб. Не се поддавай на никакви провокации през следващите часове и дни! Тук е разковничето. Явно е, че Путин се поддаде на провокацията. Най-вероятно дирижирана от САЩ и Украйна. Буквално го изработиха. Явно се е доверил на съветниците си, които изглежда не покриват критериите за такива. А може и къртица да е имало между тях. Фект е че в момента, благодарение на тази война, Русия е откъсната икономически и изобщо всакак си от западния свят. Което изобщо не е ок. Лошото е, че нещата няма как да останат така
До 10

2022.06.28 | 13:27

12
Еврейчето е хохлата която се прави на девствена госпожица. Сега се вижда как реве и блика само наркомания и лъжи от устата му.

2022.06.28 | 13:19

10
Путлер създава провокациите и се прави на неразбрал. Сега от дистанцията на последвалите събития се вижда какво лъьливо лайно е.
GERO

2022.06.28 | 12:46

4
Не виждам нищо секретно в разговора им, че да се придава чак такава тайственост и мистичност. Путин смаза фашизмът и надеждата на милионите неофашисти по света да възродят идеята за третият вече четвърти Райх, че даже и пети ако се счита че европейският съюз ЕС е четвърти, се изпари след началото на спецоперацията и сега единствената надежда е в НАТО, САЩ и четвъртият Райх, т.е. ЕС.

2022.06.28 | 13:25

11
Зелето евреин е фашист и трябва да бъде трепнат

2022.06.28 | 13:18

9
путлер Е фашизмът в нащши дни, копейкин.
Гост

2022.06.28 | 13:09

6
Еврооейците са наивници! Трябва да питат нас които сме сърбали попарата на лъжливите и долни руснаци . Никакво диверие ни на Фашиста Путин ни на Русия и на диваците руснаци. Много скоро те ще станат Китайска колония и ще им се върне всичко причинено досега.ха-ха. Така им се пада на тая стволач.

2022.06.28 | 13:16

7
Именно.

2022.06.28 | 12:10

3
Малыш микрон преговаряет от името на сащ.

2022.06.28 | 12:07

2
преводът е смешен

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини