В Украйна започна първото дело срещу руски войник, обвинен в изнасилване

  • 23 юни 2022 20:26

  • 2441
  • 2
В Украйна започна първото дело срещу руски войник, обвинен в изнасилване
© Facebook/Ірина Венедіктова

В Украйна днес се проведе предварително изслушване по първото дело срещу руски войник, обвинен в изнасилване на украинка по време на руската инвазия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това би могло да е първият от десетки такива случаи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11768

Тридесет и две годишният заподозрян Михаил Романов, който не е задържан и ще бъде съден задочно, е обвинен в убийството на цивилен в Киевска област на 9 март, както и в многократно изнасилване на неговата съпруга, показват съдебни документи. Руското министерство на отбраната засега не е коментирало информацията и агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да се свърже с подсъдимия. Москва отрича обвиненията за извършване на военни престъпления.

Романов е обвинен, че е изнасилил 33-годишна жена, след като той и друг руски войник застреляли съпруга ѝ Олекси в село Богданивка североизточно от Киев. Двамата войници след това си тръгнали и по-късно на два пъти се върнали, за да изнасилят жената, пише в съдебните документи. Самоличността на втория войник не е установена.

Жената е помолила делото да се води зад закрити врата, тъй като не иска подробности за нея и за семейството ѝ да бъдат огласени, каза пред журналисти прокурорката Оксана Калюс след предварителното изслушване в Киев. Калюс каза, че украинските власти смятат, че Романов е в Русия. Въпреки че той не може да бъде арестуван там, би могъл да бъде арестуван в друга страна, ако бъде признат за виновен, каза прокурорката. "Ако прекоси границата, той ще бъде арестуван и доведен в Украйна", добави Калюс.

Издирват пиян руски войник, изнасилил на няколко пъти украинка край Киев

Прокурор, занимаващ се със случаи на сексуално насилие каза пред Ройтерс, че в момента се разследват около 50 такива престъпления, но броят на случаите на сексуално насилие, извършено от руски войници от началото на инвазията, вероятно е значително по-висок.

Служители, активисти и лекари твърдят, че много оцелели се страхуват или не искат да съобщават на полицията и прокуратурата за техните случаи, тъй като се опасяват от отмъщение от страна на Русия или от остро осъждане от страна на украински съседи. Украйна каза, че разследва хиляди потенциални военни престъпления, извършени по време на руската инвазия, започнала на 24 февруари.

Прокурор №1 на Украйна: Русия използва изнасилвания като военна тактика

Главният прокурор Ирина Венедиктова каза пред Ройтерс, че много от заподозрените са в Русия, но някои от тях са били пленени от Украйна, допълва БТА.

Весела Найденова
2441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кадиров

2022.06.23 | 22:01

1
до края на годината цяла укрия ще е наша така че ще го освободим освен ако не го убият

2022.06.23 | 22:16

2
Кого ще освобождаваш ти бе, смешник???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини