Украйна очаква от ЕС помощ за съхранение на реколтата от жито

  • 14 юни 2022 13:52

  • 942
  • 3
Украйна очаква от ЕС помощ за съхранение на реколтата от жито
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Украйна би желала да се повишат възможностите за износ на зърнената реколта през Румъния, заяви днес украинският зам.-министър на земеделието Маркиан Дмитрасевич пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по земеделие.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13114

Той уточни, че е необходимо изграждането на интермодални терминали по река Дунав, за да може житото да се прехвърля по-лесно между наземни и водни средства за превоз. По неговите думи засега изглежда, че пристанището в Констанца ще бъде претоварено с работа, ако не бъдат предприети допълнителни мерки за даване на предимство на украинския износ.

Над 23 милиона тона зърно и маслодайни семена са блокирани в Украйна

Дмитрасевич изрази надежда Украйна да може да изнася през пристанищата си в Сула и Измаил. Той уточни, че заради войната износът на украинско зърно е намалял три пъти. По негови данни преди нахлуването на Русия, от Украйна са били изнасяни по 5-6 милиона тона жито, а сега не може да се очаква количествата да надхвърлят 2,4 милиона тона месечно.

Украинският зам.-министър предложи пристанището в Констанца да бъде използвано също за износ на горива към Украйна. Има спешна нужда от временни места за съхранение на украинската реколта заради унищожаването на част от хамбарите и силозите, посочи Дмитрасевич и призова ЕС да осигури помощ, както и да не спира доставките на въоръжение за украинските сили.

Последвайте канала на

Калина Христова
942 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми…

2022.06.14 | 14:01

1
То от усраинците какво да се очаква друго. Все бият и все бити ходят. Само ревът за помощи просяците, ама по техни думи вече са влезли в Москва. Паляци…

2022.06.14 | 16:11

3
Той може и да грухти ама ти ревеш от много здраво разпорен гъз!

2022.06.14 | 15:38

2
Грухти, грухти руска свинио

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини