Руските авиокомпании се готвят да плащат в рубли за лизинга на чуждестранни самолети

  • 01 юни 2022 11:14

  • 616
  • 4
Руските авиокомпании се готвят да плащат в рубли за лизинга на чуждестранни самолети
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Десетки руски авиокомпании откриха специална сметка в рубли тип "С" за лизингови плащания към чуждестранни компании, информира днес в. "Ведомости", цитиран от ТАСС, позовавайки се на федерален служител и близък до правителството източник.

Сред авиокомпаниите, които са готови да плащат за чуждестранните самолети в рубли са "Аерофлот", "Победа", "Россия", "Ес 7 еърлайнс" (S7 Airlines), "Смартавия", "Якутия", "Алроса", "Ямал", "Полярни авиолинии", "Аврора", според информацията на вестника. Още пет авиокомпании - "Уралски авиолинии", "Ижавия", "Нордстар", "Руслайн", "Ай флай" ( I Fly) са в процес на откриване на такива сметки, уточнява изданието.

Руският финансов министър призна за огромни финансови разходи заради войната в Украйна

По думите на неназован федерален служител все още не са постъпили пари по сметка "С",  тъй като договорите с лизингови компании обикновено включват акредитиви (в размер на три месечни лизингови плащания) и депозити за техническо обслужване. По този начин сроковете за предплатените лизингови плащания за различни авиокомпании могат да варират от три до осем месеца, а след изтичането им компаниите ще започнат да преразглеждат лизинговите плащания, уточнява източникът.

В средата на април руското правителство наложи временни правила за изпълнение на задълженията на руски авиокомпании и организации към чуждестранни структури, припомня ТАСС. Документът определя реда за изпълнение през 2022 г. на договори, предвиждащи придобиване, аренда и лизинг на авиационна техника, Ако чуждестранната компания-лизингодател от неприятелска страна има структурно подразделение, регистрирано в Русия, плащанията ще постъпват по сметката му в руска банка в рубли. Сумата ще се равнява на стойността на задълженията в чуждестранна валута. Разплащанията ще се извършват по официалния обменен курс на Руската централна банка в деня на изпълнение на задълженият

Калина Христова
616 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.06.01 | 13:08

4
Може и в съветски рубли да плащат. Просто да обявят инфлацията за последните 30 години за измислена и да си плащат с парите от съветско време. А може и с долари от монополи да платят. Няма разлика.
браво!

2022.06.01 | 11:24

1
и къде да си ги завират тези безполезни хартийки?????////
никъде

2022.06.01 | 11:46

3
Просто никой няма да приеме, че е извършено плащане и руснаците ще си летят с тях само в русия докато се разпаднат поради липса на части за техническо обслужване. Пък ти си се радвай.
Еми...

2022.06.01 | 11:46

2
Нов вид кражба от страна на рашистан.

Добави коментар

Водещи новини