Арестуваха художник за палеж на военни окръжия в Русия

  • 30 май 2022 15:27

  • 851
  • 4
Арестуваха художник за палеж на военни окръжия в Русия
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Художникът и бивш учител Иля Фарбер бе арестуван от руската Федерална служба за сигурност по обвинения в палежи на военни окръжия в централната автономна република Удмуртия", предаде радио "Свобода".

"За твореца и бившия педагог се предполага, че на 21 май е хвърлил коктейли Молотов по сграда на пункт за набиране на войници в село Игра и по още едно военно окръжие в същото село няколко дни по-късно", посочи още медията.

"Операцията по издирването на Фарбер продължи няколко дни. При ареста в обитавано от него жилище бяха открити две туби с бензин, тел, банкови карти и смартфони", допълни "Свобода".

По време на разпита 48-годишният мъж призна двете атаки с бутилки със запалителна течност. На въпрос на разпитващ  защо извърши деянията задържаният каза: Исках да видя на какво съм способен.  

"Фарбер е московски художник, а също и бивш директор на културен дом в Тверска област (Западна Русия). Той през 2013 г. бе осъден на осем години затвор заради подкуп в размер на 400 000 рубли (около 5500 евро към днешна дата) и злоупотреба със служебно положение. Творецът отрече вината си и заяви, че парите са били даден от местен бизнесмен, който е възстановил личните средства на Фарбер, дадени за ремонта на сградата", допълни радиото.

"Делото на Фарбер предизвика широк обществен резонанс. След като президентът Владимир Путин определи решението на магистратите като скандално, присъдата на художника бе намалена на три години. През 2014 г. той бе освободен предсрочно", добави медията.

Общо от началото на руската агресия срещу Украйна (24 февруари) бяха нападнати 14 военни окръжия, припомни "Свобода".

В Русия искат Украйна да бъде призната за терористична държава

Последвайте канала на

Валери Зайцев
851 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.30 | 22:10

4
РУСИЯ Е В ДЪЛБОКА КРИЗА. БЕЗРАБОТНИТЕ ГИ НАТИРИХА В УКРАЙНА ДА МРАТ. ДОСЕГА СЕ ОТЪРВАХА ОТ 43 000 ЗАГИНАЛИ РУСКИ ВОЙНИКА ( БИВШИ БЕЗРАБОТНИ ). “ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА“ Е ПРОПАГАНДА ЗА ПРОМИВАНЕ НА ПРАЗНИ ЧЕРЕПИ

2022.05.30 | 20:27

3
Путин-дерталците ще плащат за нанесени щети и вреди
свобода

2022.05.30 | 16:20

1
е част част от всички краварски драскачи на грантове, това е отдела за русия... в България е свободна европа.... във всички бивши съветски републики ги има тези спонсорирани директно от конгреса на краварите, яко пропаганда краварска

2022.05.30 | 18:06

2
русоробите не знаят и не могат да разберат съдържанието на думата свобода. Това са прости и ограничени хора, които си търсят господаря, който да ги мачка.

Добави коментар

Водещи новини