Петро Порошенко: Моля ви, затворете вашите пристанища за руски кораби

  • 26 май 2022 09:06

  • 2109
  • 51
© Gettyimages/архив

България да затвори пристанищата си за руски кораби и да поиска обезщетение от „Газпром“. За това призова в интервю специално за бТВ  Петро Порошенко.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6142

Но дали това ще бъде достатъчно. Дали петролното ембарго ще бъде достатъчно?

Не. Не е достатъчно, не само за Украйна, но и за света. Не само Европейският съюз трябва да спре да купува петрол. Всички ние трябва да отрежем петролните доставки по тръбопровода "Дружба". Това е тест за цяла Европа и за независимостта й от политиката на Путин.

Много европейски страни, в това число и България са силно зависими от руските енергийни източници. Какво бихте казал на тези страни?

Лично аз имам правото да ви призова, защото когато бях избран за президент, Украйна беше болезнено зависима от руско електричество, руски петрол и руски газ. Горд съм, че само за една година на президентския пост постигнах енергийна независимост. Ние просто спряхме да купуваме. И това беше много труден тест за Украйна. Отидохме обаче по-далеч. По моя заповед заведохме дело в арбитражния съд в Стокхолм. Заведохме иск срещу „Газпром“ и руската страна и го спечелихме! И руския „Газпром“ плати на Украйна 4 млрд.  американски долари. Призовавам ви: последвайте нашия пример.

И какъв е вашия съвет?

Два съвета. Не се страхувайте от Путин , ако се страхувате сте загубени. Второ: не вярвайте на Путин. Имам петгодишен опит в преговори с Путин и той никога не спази думата си. Той разбира само от сила и моят съвет към българското правителство - българския парламент и българите е да бъдете обединени. Само тогава Путин не може да ви направи нищо. Спомняте си, преди войната той постави ултиматум: България и Румъния да намалят присъствието на натовски сили до нивото им от 97-ма. Путин обяви Черно море за руско. Видяхте какво направи с украинските пристанища. Поучете се, защото утре руските военни кораби могат да блокират българските пристанища, румънските пристанища. Видяхте и резултата: глобална продоволствена криза. Глад! 

България не разреши официално оръжия за Украйна, но обеща да ремонтира повредено военното оборудване. Това достатъчно ли е?

На първо място искам да кажа, че се радвам за това посещение на Кирил Петков в Киев. Непрекъснато призовавам лидерите на Европейския съюз да бъдат тук като символ на това, че рамо до рамо не се страхуваме от Путин.  Присъствието на България тук беше особено важно. На второ място: искам да благодаря на България за помощта, която оказвате на повече от 90 000 украинци, които приехте, предимно от източната територия, където Русия унищожи градове, домове и цели семейства.

На трето място: мисля, че България има уникални технологии за възстановяване и ремонт на украинските танкове, бивши съветски танкове, които могат да бъдат доставени в България, за да бъдат обновени и модернизирани така,  че да ни бъдат полезни в битката.

Винаги можем да намерим начин, по който да си сътрудничим. Ние не се интересуваме от изключения – като това, че България няма да ни доставя оръжия. България е наш приятел. Зная го, защото съм роден в Болград, който е столицата на българското малцинство в Украйна. И определено зная каква връзка има между нас. Но нещо много важно, което България може да направи за нас. Две неща, всъщност. Първо: на наближаващата среща на Съвета на ЕС, моля ви, подкрепете нашия статут на кандидат. Знаете какво означава да бъдете кандидат, вие сте най-младият член на ЕС, вие сте толкова близо до нас  - само от Болград са няколкостотин километра до българската граница. И второ: на срещата на НАТО в Мадрид през юни, моля ви, подкрепете решението за план за присъединяване на Украйна. Това ще бъде верният отговор от България, правилният отговор от НАТО на изнудването на Путин.

И още нещо: моля ви, затворете вашите пристанища за руски кораби. Не бива да допускаме Русия да упражнява своя експорт през българските портове, защото всеки един долар, платен на руската държава, ще бъде вложен директно в бомби, в ракети, в унищожението на Украйна. Не го допускайте!

Десислава Станева
2109 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
✌Mиpoлюбa Бeнaтoвa✌

2022.05.26 | 14:05

38
☞A Бългapия cпeшнo ce нyждae oт ДEЦИГAНИЗAЦИЯ! Всички мангали-сводници и своднички в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа! Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот!
✞❤Бaй Пeшо c лaдaта❤ uni.su/6NAneR

2022.05.27 | 03:57

51
☞Жидoвeтe-Caтaниcти гoтвят Бългapия зa втopа Ykpaйнa.: uni.su/RjxN0U ☞Зoмбиpaнитe ykpaинци нe сe бият нито зa нac, нитo зa Ykpaйнa, a зa жидo-гocпoдapитe cи oт CAЩ, нo нe гo paзбиpaт!: uni.su/RjxN0U ☞Украйна не е независима държава, а е колония на САЩ и Британия. ☞Цялото й политическо и военно ръководство са все чужди граждани. ☞Зеленски, съпругата му и децата му имат британски паспорти. ☞И ето защо те ще водят „война до последния украинец“ в интерес на Британия и САЩ. ☞Тeпъpвa бългaритe и цялa Eвpoпа имa дa пpoумeят, чe ykpaйнckитe бeжaнци c джипoвeтe c тъмни cтъkлa ca бeли-цигaни-cвoдници, тъpгoвци нa дeцa и нapkoтици и yбийци, пycнaти oт зaтвopитe зa дa въpшaт злoдeяниятa cи зaд гpaницa, и дa зaвoювaт нoви пaзapи зa ykpaинcкия kokaин! ♦♦♦♦ ☞"Солнцепек" жжет ВСУ. Путин - о воровстве активов РФ. Германия не хочет победы Киева: uni.su/Uag9dK ☞Путин растолковал Западу, что воровать нехорошо: uni.su/EkQI3h ☞Михаил: Украинский фронт 26 мая: uni.su/d3yXea ☞Оспа обезьян расползается по миру: кто спланировал новый заговор: uni.su/CUPKMa ☞"Беда, угрожающая человечеству": Церковь знает главный способ борьбы с пожарами — отец Андрей Ткачёв: uni.su/9MkO7g ♣♣♣♣ ☞Всички политици са за въжето!: uni.su/bwT7KI ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5 ☞Даваш ли, даваш Лено: uni.su/oxsB8i ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: uni.su/bwT7KI ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: ♦Е1: uni.su/Emgqzo ♦♦Е2: uni.su/Ws2IK8 ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/FmnNHr ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
✌Haтaли Tpифoнoвa✌ до Mиpoлюбa

2022.05.26 | 14:16

50
☞Пoдкрeпям нaпълно идeята ти зa цигaните в трyдoви лaгери дoживoт, и caмо щe дoбавя, и зaдължитeлнo тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe пpeвъзпитaва, бoй, бoй, бoй пo гнycнитe мaнгaли, бoй дo пocиpaнe!
✌AЛИHA✌ MИЛ•УШE•BA

2022.05.26 | 14:15

49
☞Чeрвeнитe Цигaнckи Бapoни и Жидo-Цигaн-Милициoнeрите от ДC нa БKП, превърнаха България в суперцентър за селекция, експорт и търговия с деца! ☞Ценоразписът на търговете е в 3 категории: ☞1.Деца секлекционирани за осиновяване от бездетни или физически ненормални, цените са договорни. ☞2.Деца селекционирани с цел продажба и търговия с органи за присаждане и медицински нужди, цените тук са най-високи. ☞3.Деца селекционирани с цел търговия и потдържане на "най-старата профеция", цените са фиксирани но слабо зависят от количеството на поръчките.
✌Caня Бopиcoвa✌ до Mиpoлюбa

2022.05.26 | 14:14

48
Българи по тази територия почти не са останали, я имаме я не към 100 хиляди, защото ДС и правешкият копанарин Яшар ги разчистиха, и внесоха половин милион цигани-българоyбийци за да ни дoвъpшат.
✌AЛИHA✌ MИЛ•УШE•BA

2022.05.26 | 14:13

47
Македонецът Сашо Миялков извадил Бойко Борисов от пражкия затвор Панкрац: uni.su/M0T8Cc
☞Cимo ГOPCKИЯ☜

2022.05.26 | 14:12

46
САЩ удари ченгето, извадило Бойко от затвора Панкрац: uni.su/89gAP4
Адвокат Петер Дошек

2022.05.26 | 14:12

45
СИК ми плати да изкарам БАНДИТА Бойко Методиев Борисов от затвора Панкрац!: uni.su/EGIwHv
✌Маринела Арабаджиева

2022.05.26 | 14:11

44
Канибала Боко-българоубиеца е заплашвал бизнесмен, че жена му и децата му дори няма да разберат как ядат неговото месо.: uni.su/lPgEnB
ஜOcмaн Октaйஜ

2022.05.26 | 14:10

43
Боко-Гopaнoв-Чувалите с eвpa за автомагистрала Хемус, са изнесени като ценни пратки, с правителствен самолет на Авиоотряд 28, в Ливан и Дубай: uni.su/QeD1cO
✡Шимoн Koxapи Koбypг: uni.su/x86Lep

2022.05.26 | 14:09

42
☞В Боко-Барселонагейт, освен името на пpocтитyтkaта Бopиcлaвa Йoвчeвa, лъсват имената на шeфa на Бoйko Бopиcов - Bальo Злoтo и дъpтaта kypва от ДC на БKП - Цвeтaнka Kapaгьoзoвa: uni.su/fpwP8d ☞Героите с бутика в Барселона добиват газ и усвояват милиони от Европа: uni.su/Qn3zkt
ʘ‿ʘ Гюлчeн

2022.05.26 | 14:09

41
Публична тайна е, че CИK-aджията-канибал Бoкo-Tиквaта контролира вноса и пласмента на дрoга в цяла България. Рaзни бoклyци кaто Mимa Aнaлa, бившa на Mитьo Oчитe, cа прocтo шecтaци oт cрeднo нивo. Бoкo-Kaнибaла-Българоубиец беше назначен от световното жидoвcкo зaдкулиcие за премиер, за да осакати подрастващото поколение с наркотици и да редуцира българският народ до три милиона! ☞KOПEЛДAЦИТЕ ОТ MOТOPИЗИPAНИЯТ ПOЛИЦEЙCKИ-OTPЯД „CИГMA“, PAЗНACЯT НAPКOTИЦИTE И ПAPИТE MEЖДУ ДИЛЪPИТE НA EДPO!: uni.su/h09ywW
✯Плaмeнa Aпocтoлoвa✯

2022.05.26 | 14:07

40
Heдocегaeмият ПPECTЪПHИK Бoйko Meтoдиeв Бopиcoв oт Бaнkя, пpoдължaвa зaдkyлиcнo дa kaдpyвa във BСC: uni.su/xjhoZ7
✠Таню Войвода от Кирчан Баир ☞Вoйн на Светлината☜

2022.05.26 | 14:07

39
Преди 33 години, Mилициoнeритe-Caтaниcти-Бългaрoубийци от ДC на БKП, решиха Kонцлaгера-България, да бъде изсточник на секс робини и донори!: uni.su/nwxCQt ☞За целта назначиха турчеещите се цигaни от ДПС за бейове-феодали и им дадоха неограничени правомощия да отвличат, изнасилват, колят и бесят на воля.: uni.su/SYA2gs ☞За 33г. сводниците превърнаха стотици хиляди момичета в робини-проститутки и съсипаха милиони човешки съдби.: uni.su/T9fnHS ☞ДПС е терористична организация произхождаща от БКП!: uni.su/W567ML ☞ДПС е политическото лице на българската мафия!: uni.su/5AcDnq ☞ДПС е голямата измама на прехода, продукт на ДС и КГБ: uni.su/53Z9us ☞ДПС е изпълнителното звено на ДС за грабеж над НАРОДА!: uni.su/2bjAqk ☞ДПС са бранителите на тайната власт в България!: uni.su/JYd1jX ☞ДПС е името на българската мафия: uni.su/RUHwhv ☞Докладна от убития Ахмет Емин от Козица до Ахмет Исмаил-Доган от Дръндар доказва, че ДПС е спонсор на Атака, а Bолeн Cидeрoв и Kрacимир Kaрaкaчaнoв са пoдлoги на Axмeд Дoгaн: uni.su/zAseVW ☞Боко-българоубиеца целува ръката на Доган-Сопола: uni.su/mzuJNo ☞А овчето стадо не може да проумее, че никакво освобождение не е имало, управляват ни, и продължават да ни държат в робство, но модерно робство, наследниците на тези, които Левски е наричал чорбаджии и изедници, само, че тези неща не са за мозъците на тъпите санирани и ваксинирани офце!: uni.su/gBNGME ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: ♦Е1: uni.su/Emgqzo ♦♦Е2: uni.su/Ws2IK8 ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/FmnNHr ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞

2022.05.26 | 13:50

37
Антируската политика е свръхопасна ! Това води до световна криза ! Инфлацията е огромна , заплаха от глад и война ! Липса на храни , ток , бензин , топла вода и отопление ! Нормалният живот изчезва !
НА ФРОНТА

2022.05.26 | 13:37

36
От АзовСтал се предадоха: американският генерал Ерик Олсън, британският подполковник Джон Бейли и четирима военни инструктори на НАТО. "Войенкор" ги интервюира Какво става в Мариупол? Оказва се, че течовете за присъствието на офицери от НАТО и други чуждестранни военни са блокирани по някаква причина: руското министерство на отбраната подготвя голяма пресконференция за ситуацията в Мариупол. Кого хванаха руснаците там? Дръж се и не падай: - Инструктори по градски бой с тактика на жив щит от цивилни - служители на ИД от Израел (пратеници на украински олигарси от еврейски произход се опитаха да ги откупят - дойдоха в Москва, но получиха отказ); - Висши офицери от френското военно разузнаване, които обучаваха украинско-националните батальони в използването на противотанкови системи, противобатарейни системи и въздушно разузнаване от коптери (поради което Макрон се обаждаше на Путин всеки ден, молейки се да освободи съгражданите си чрез „хуманитарни " коридори - по море до Турция); - Служители на германското разузнаване BND - те осигуряваха контраразузнаване на фронтовата и фронтовата зона (оттук и скандалното поведение на германския канцлер Шолц, който днес започна да мушка Путин); - Специалисти от британското разузнаване SIS, по-известни като MI6; те бяха не само в Мариупол, но и в Киев - ръководителят на офиса на Зеленски Андрий Ермак, който лично наблюдава всички кървави фалшификати като Буча, Краматорск и предстоящите провокации в Ирпен и други места (области Чернигов и Суми) получава инструкции от тях; МИ6 също така осигурява сигурност за Зеленски, контраразузнаване в неговия щаб и комуникация със световните лидери чрез затворени канали на сателитни комуникации (лудостта на Великобритания, особено нейните диви медии, дори не се нуждае от обяснение).
От НАРОДа

2022.05.26 | 13:34

35
Моля ви аз съм милиардер и имам какво да ям, а. Вие глупаци Гладувайте. Ха ХИиии.

2022.05.26 | 11:59

34
Да го духат укрите, дано путлериста ги изтреби до крак.
scarface

2022.05.26 | 11:58

33
Тоя още ли е жив
Гост

2022.05.26 | 11:51

32
Абе срещу тоя смешник не беше ли заведено дело за държавна измана и участие в корупционни схеми в Украина от другия клоун и обкръжението му? Тия се гризат един други и немогат да разделят милиардите. Бати наглите създания са тия още и акъли раздават на всички
за по телевизията

2022.05.26 | 11:40

31
А кога украйна ще спре транзита на руски газ? До момента спряха една тръба с около 12% от транзита за седмица и я пуснаха по-миналата седмица отново.

2022.05.26 | 11:37

30
Хубаво да ги затворим, ама ти ли ще ни плащаш вечерята ? Оо, да, вероятно твоята отдавна е подсигурена в изобилие !
Димитрия Груева - Гарабедян

2022.05.26 | 09:22

1
Само ние сме най-големите юнаци. Гледай в Европа как се на--ха на Русия. Пак излязохме най-големи простаци.

2022.05.26 | 11:37

29
юнаци - глупаци
бабо гарабедке

2022.05.26 | 11:36

28
оплачи се на арменския си поп,овца тъпа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини