Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?

  • 23 май 2022 16:07

  • 4468
  • 29
Има ли Русия наистина лазерно оръжие и какво може то?
© Getty Images, архив

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива? 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6179

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. В пресконференция, която беше излъчена по обществения "Първи канал" в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва "Задира" и се използва, за да сваля украински дронове.

Русия използва лазерно оръжие в Украйна

Възможно е "Задира" да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент "Пересвет". Борисов заяви, че "Пересвет" вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята. "Ако "Пересвет" само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта - те директно я изгарят", добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Русия: Срещаме трудности в Украйна, но оставаме непоколебими

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно "първото в света" лазерно оръжие, което може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

"Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни", казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. "Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване."

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна, а именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

Юри Борисов заяви, че руската "Задира" вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници - приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред "Вашингтон Поуст".

Зеленски: Твърденията на Русия за използвано лазерно оръжие свидетелстват за провала на нашествието ѝ

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие "ясен признак за абсолютния провал на инвазията". Според него това е доказателство, че Кремъл "се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия".

Дойче веле
4468 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2022.05.24 | 04:53

29
ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИМАТ СУРОВИННИ БАЗИ НАВСЯКЪДЕ ПО ЗЕМЯТА !!! НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НЯКОЙ ИДИОТ ДА НАТИСНЕ ЧЕРВЕНИЯ БУТОН И ДА ИМ РАЗВАЛИ ДЕЙНОСТИТЕ !!!

2022.05.24 | 04:53

28
ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИМАТ СУРОВИННИ БАЗИ НАВСЯКЪДЕ ПО ЗЕМЯТА !!! НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НЯКОЙ ИДИОТ ДА НАТИСНЕ ЧЕРВЕНИЯ БУТОН И ДА ИМ РАЗВАЛИ ДЕЙНОСТИТЕ !!!

2022.05.24 | 04:53

27
ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИМАТ СУРОВИННИ БАЗИ НАВСЯКЪДЕ ПО ЗЕМЯТА !!! НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ НЯКОЙ ИДИОТ ДА НАТИСНЕ ЧЕРВЕНИЯ БУТОН И ДА ИМ РАЗВАЛИ ДЕЙНОСТИТЕ !!!
Соларис Пути

2022.05.23 | 20:45

26
Предлагаме лазерно обескосмяване на ануси и шунди . Адрес Москва, Кремъл, червения площад ,трети етаж до тоалетната.
Лазар от Конзовица

2022.05.23 | 20:24

25
Взехме лазера срещу копеиковците изродени и е мощен.

2022.05.23 | 16:50

6
Най страшното оръжие на Рашките си остава телевизора .
01

2022.05.23 | 20:23

24
Белка и Стрелка ще се върнат но срещу съветските си убийци те сега са на луната и подготвят бунтовническата армия и отряд Собака-Джаба но вече срещу РасПутин
34286

2022.05.23 | 18:57

15
Лазерното им оръжие донесено беше от Белка и Стрелка космо кучета съветските герои и това е Телевизора Восток-Юностъ. Най опасното оръжие за лазерно облъчване от всички. Белка и Стрелка го намериха във космоса и умряха за него кучета герои на съветския комунистически труд,
Анонимен

2022.05.23 | 18:28

12
Абсолютно вярно.
Лазера

2022.05.23 | 19:45

21
Сега ще направят ракетите и сателитите огледални и ще им е през лазера за Русия!
Другаря Бластер

2022.05.23 | 20:20

23
Всичко ще минава през Байконур лазеното депо на Вейдър. Звездата Байконур на смърта.

2022.05.23 | 18:44

14
Хиляди са изгорени за минута.
007

2022.05.23 | 20:19

22
Но ще погинат милярди пролетарски секретари но те са хиляди само
Лазар оръжието

2022.05.23 | 19:03

20
Ей , знаете ли като обърна дне бутилки водка Путинка кво правим ?
63899

2022.05.23 | 19:01

19
Лазерния лъч на Путкин идва бягайте деца!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини