Руска медия: Съдбата на пленените украински бойци от "Азовстал" тъне в мъгла

  • 19 май 2022 09:11

  • 989
  • 10
Руска медия: Съдбата на пленените украински бойци от "Азовстал" тъне в мъгла
© Getty images (архив)

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13110

"Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода", припомнят руски издания. "Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници", отбеляза АФП.

Близо 1000 от защитниците на "Азовстал" са се предали през последните три дни

"Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".

Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.

"Бъдещето им тъне в мъгла" – законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г.) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума (долната камара на парламента в Москва )"отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".

Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".

Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията ѝ отговаря на позицията на властите – те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. "Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна", добавя "Комерсант".

Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".

Москва: В момента не вървят никакви преговори с Украйна

Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване – или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.

В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.

От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.

От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява в. "Независимая газета", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
989 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.05.19 | 13:07

10
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
Смърт мръсна да бъде!!!

2022.05.19 | 13:07

9
Украйна има нужда (и то спешна!!!) всички нацисти/фашисти (дори жени и/или деца!!!) да бъдат избесени по стълбовете!!! Това важи и за всички други (задължително и в България!!!) държави, по земното кълбо - както и за всички други аборти, а именно - Смърт за всички нацисти, фашисти, комунисти, анархисти, американофили, русофили, украйнофили, путинофили, ционисти и всички тем подобни, умствени малформации!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! Тоя нефелника долу, чак ги бил подкрепял украйнските нацисти/фашисти бе... Хахаха така ще те подкрепим някой ден - от някой стълб... Хубава подкрепа и поддръжка ще ти дадем - ще има да висиш - ехеее :) Както се казва - когато и да ви избесим все ще е късно :) Час по-скоро трябва да изчистим майката Земя, от такива като вас :)
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.19 | 13:06

8
От "четивото" за българските (то и българските трябва да е в кавички - ама хайде, от мен да мине...) журналисти симпатизиращи/подкрепящи/обичащи украйнските нацисти/фашисти - Защо ги наричате националисти??? Това са си класически нацисти/фашисти... Ако бяха националисти, щяха да са си надраскали по ръцете/краката - я знамето на Украйна, я някой "герой" на Украйна... Да - ама не... Те изродите, си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации... Както и надписи като - бяла гордост/сила... Това са си класически нацисти/фашисти, които си милеят за Хи*тл*ер и нацизма/фашизма като цяло... Луди ли сте? Кьорави ли сте? Платени ли сте? Или чисто и просто - и Вие сте си нацисти/фашисти, и си ги обичате такива изроди... Ами признайте си - от какво Ви е страх/срам... Кажете си - обичаме си ги тия, с надрасканите изродщини... Подкрепяме си ги... И ние сме такива - и ние сме като тях... Колко му е??? :)
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.19 | 13:06

7
Категорично се съгласявам и подкрепям - нацистите/фашистите реално се завърнаха на бял кон!!! При това по-силни от всякога!!! Иначе установен като престъпен режим, в момента в Европа и Америка (предимно в северна, но разбира се и в Аржентина, Чили, Парагвай и тем подобни потомствени нацисти/фашисти...) е пълно с нацисти/фашисти... Като вирус се множат... Няма проблеми, че са си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации, на които до сега не само, че се гледаше с лошо око, но си и бяха подсъдни... Вече няма проблеми - рай настъпи за нацистите/фашистите... Даже и надписи като бяла гордост/сила - не пораждат укор, а даже напротив... Иронично или не, то България пак е на страната на нацистите/фашистите... Е... Ако не друго, поне този път нацистите/фашистите победиха... Да Ви е честито :) Предлагам след като унищожим руснаците, и им вземем ресурсите - да унищожим и всички цветнокожи, но без нашите братя ционисти/нацисти от Израел, че и те са си мургавелковци по принцип, но пък доста успешно/последователно/систематично, през няколко месеца унищожават Палестина и палестинските Гои :)

2022.05.19 | 11:52

6
ЯЖТЕ МИ ХУЯ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ
коста

2022.05.19 | 10:18

5
Военните украински престъпници трябва да бъдат съдени в ДНР. И там смъртното наказание не се отменя! Надявам се украинските нацисти да бъдат разстреляни за зверствата си в Донбас!
историк

2022.05.19 | 10:07

4
Руснаците са наследници на Хитлеровия фашизъм! Нямат право да говорят за украински нацисти
историк

2022.05.19 | 10:07

3
Руснаците са наследници на Хитлеровия фашизъм! Нямат право да говорят за украински нацисти
Еми...

2022.05.19 | 09:31

1
не тъне в мъгла, а във военни престъпления - пленените ги разнасят по следствените затвори на ФСИН с поръчение най-отгоре да ги бият за "самопризнания" за готвен голям фалшив процес в Москва. Инструкциите са за унижаване, мъчения, изнасилвания и т.н. на всички, които отказват признания. рашистан иска да скалъпи история за някакъв "фашизъм", за да се оправдае за военните си престъпления.
спас

2022.05.19 | 09:57

2
ти да не работиш в МО на Русия ,много е подробен анализа ти?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини