Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата

  • 17 май 2022 14:14

  • 831
  • 1
Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на руското външно министерство.

Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки.

Финландският посланик е бил извикан днес в руското външно министерство.

Представители на ведомството са изразили в негово присъствие "решителния протест" на Москва във връзка с неоснователното, според руската дипломация, решение за обявяване на руски дипломати за персона нон грата, както и с "конфронтационния курс на Финландия по отношение на Русия, изразяващ се включително в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на престъпления на украински националисти против мирното население на Донбас и Украйна", се казва в изявление на министерството.

Русия гони 40 германски дипломати като ответна мярка

Финландия обяви в неделя кандидатурата си за присъединяване към НАТО, като пряко следствие на руското нашествие в Украйна, а малко по-късно аналогично решение обяви и Швеция.

Вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще реагира на евентуално "разполагане на военна инфраструктура" на НАТО в тези две страни, припомня Франс прес.

Виолета Симеонова
831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЧУВАЙ!

2022.05.17 | 14:23

1
Горещите глави от Белия дом дори не се спират от прякото предупреждение на президента на Русия, че този път ще бъдат нанесени удари не само на изпълнителите в Европа, но и на центровете за вземане на решения в САЩ и Англия. Изглежда не приемат това твърдение сериозно. Но напразно. За тях и техните сателити би било по-добре да го слушат какво казва Путин.

Добави коментар

Водещи новини