ООН: Много убийства на цивилни в Украйна носят белезите на военни престъпления

  • 12 май 2022 21:21

  • 1266
  • 6
ООН: Много убийства на цивилни в Украйна носят белезите на военни престъпления
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Съветът на ООН за правата на човека ще реши днес дали да започне разследване на извършени от руските войски в района на Киев предполагаеми злоупотреби, които според Украйна представляват военни престъпления, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13112

Резолюция, внесена от Украйна и подкрепена от още над 50 страни, предвижда създаване на разследваща комисия, която да проучи какво се е случило в районите около Киев, които временно бяха завзети от руските сили. Предвижда се тя да подготви доклад до началото на следващата година.

Съветът на Европа: В Украйна се извършват невиждани нарушения на човешките права

"Районите . . . които бяха под руска окупация в края на февруари и март, преживяха най-отвратителните нарушения на човешките права на европейския континент от десетилетия", каза пред съвета украинската заместник-министърка на външните работи Емине Джапарова.

Русия отрича да е вземала на прицел цивилни и определя своите действия в Украйна, започнали на 24 февруари, като "специална военна операция" за разоръжаване на страната и освобождаването й от антируския национализъм, който според Москва е подхранван от Запада. Украйна и Западът казват, че Русия е започнала непредизвикана агресивна война.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заяви, че нейната служба е установила, че руските сили и съюзени с тях въоръжени формирования са отговорни за повечето цивилни жертви във войната в Украйна, посочва Асошиейтед прес.

По думите й "огромно мнозинство" от цивилните жертви е в резултат на използването на експлозивни оръжия, включително тежка артилерия, реактивни системи за залпов огън, ракети и въздушни удари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1266 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
1

2022.05.13 | 10:46

6
Аха, значи убийства на цивилни в Украйна са военни престъпления, макар че не искат да си признаят че самите Украйнски фашисти си избиват собственият народ, а семействата на същите тези фашисти отдавна вече са в Европа с един куп пари и по няколко коли. Но ООН нищи не казва пак за убийства на цивилни в Афганистан, Виетнам, Сирия, Либия, Ирак и още много други от САЩ. Уф забравих тези ъбийства са демократични...

2022.05.13 | 09:34

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

2022.05.13 | 00:37

4
тези за малоумни ли ни мислят руснаците седяха в буча 1 месец кой ги обстрелваше с тежки оръжия рашките сами ли се стеляха незнам

2022.05.12 | 22:43

3
Браво на Путин, бий сволочите фашисти, ..победата е близо, и нека като освободите Украинския народ от терористите да дойдеш и тук да ни освободите верни братушки. Чакаме ви с хляб, сол и цветя !!!. Освободете и Молдова, Финландия, и Литва. Браво другари вечна дружба с СССР - БКП
Хф

2022.05.12 | 21:44

2
А това което правеха 8 години украинските нацисти в Донбас ?
ГЛУПАКА ПУТИН СИ СЪСИПА

2022.05.12 | 21:41

1
ДЪРЖАВАТА, А ЖАЛКОТО, НЕГРАМОТНО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ СЕДИ И СЛУША ИНАЧЕ ГЛОБИ, ЗАТВОРИ, НОВИЧОК.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини