Румъния привика руския посланик

  • 12 май 2022 15:41

  • 1327
  • 4
Румъния привика руския посланик
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Посланикът на Руската федерация в Букурещ Валери Кузмин бе повикан в министерството на външните работи на Румъния, където днес се срещна с държавния секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота, предаде агенция Аджерпрес.

Министърът на външните работи Богдан Ауреску е наредил руският дипломат да бъде повикан на разговор, след като на уебсайта на дипломатическото представителство бе публикувана статия със заглавие "За лаенето на НАТО по границите на Русия и основния източник на дезинформация в света", както и заради други изявления на посолството.

По време на срещата румънският държавен секретар е обърнал внимание на "неприемливото" многократно използване на "неуместен, обиден и провокативен" език по адрес на Румъния и НАТО – съюз, в който Румъния членува "в резултат на свое демократично решение".

Полша: Русия ще изгони 45 наши дипломати

На срещата е било припомнено, че на 22 април министерството на външните работи на Румъния е изпратило нота, в която писмено и категорично е било изразено несъгласие с изявленията, публикувани на уебсайта на руската дипломатическа мисия относно войната в Украйна (текст, озаглавен "За войната и мира в Украйна").

Румънският официален представител е обърнал внимание на "нечовешкия и неотговарящ на реалността начин", по който се описва войната в Украйна, "за която руската страна носи пълна отговорност", и отново е призовал за максимална сдържаност в публичния подход по този въпрос, като се избягват провокативните нагласи и послания от страна на руското посолство.

Държавният секретар отново е предупредил руската страна, че това поведение отразява "последователно неконструктивен подход към двустранните отношения от страна на посолството" и е поискал публичните съобщения на мисията да останат в границите, определени от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Виолета Симеонова
1327 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.12 | 22:36

3
Браво на Путин, победата е близо, и нека като освободи Украинския народ от терористите да дойдеш и тук да ни освободите верни братушки. Чакаме ви с хляб, сол и цветя !!!. Освободете и Молдова, Финландия, и Литва. Браво другари вечна дружба с СССР - БКП
Българин

2022.05.13 | 10:00

4
Глупак с квас в главата!
РУСКИТЕ ПОСОЛСТВА ПО

2022.05.12 | 20:41

2
СВЕТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ЗА 100 ГОДИНИ.
Cetin

2022.05.12 | 16:18

1
ROMINSITE SA 10 PITI PO DOBRE OT GANYO GANYO SAMO CHAKA SIGNAL DA SE NAGIZI ILI DA KRADE

Добави коментар

Водещи новини