Немският конгломерат Siemens също напуска Русия

  • 12 май 2022 10:54

  • 506
  • 2
Немският конгломерат Siemens също напуска Русия
© Gettyimages/архив

Siemens ще напусне руския пазар поради войната в Украйна, заяви в четвъртък германският индустриален конгломерат, след като представи финансовите си резултати за последното тримесечие, отчитайки солиден спад на печалбата заради загуби и такси в бизнеса му с производството на влакове, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5573

"Присъединяваме се към международната общност в осъждането на войната в Украйна и сме фокусирани върху подкрепата на нашия народ и предоставянето на хуманитарна помощ“, каза главният изпълнителен директор Роланд Буш, цитиран от Ройтерс.

"Днес обявяваме решението си да извършим контролиран процес по прекратяване на нашите индустриални бизнес дейности в Русия", добави той.

Две големи шведски компании напускат Русия

Германската компания има около 3000 служители Русия и след началото на инвазията на Москва в Украйна взе решение да не предприема нови проекти в страната, преди обаче днес официално да обяви, че ще се изтегли от руския пазар.

В същото време Siemens обяви, че нетната печалба на компанията е намалява наполовина (спад с 49%) през последното тримесечие до 1,21 млрд. евро спрямо година по-рано, след като компанията понесе загуби за 600 милиона евро от такси и обезценки с оглед на факта, че руската ситуация се отрази върху нейния бизнес.

Приходите на немският конгломерат пък се увеличиха с 16% до 17,04 млрд. евро.

Десислава Станева
506 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.12 | 11:16

1
СКА ПА НЯ ЦИ, НАМЕРИХТЕ ЛИ ОНОВА ГОРИВО, ДЕТО ИЗЧЕЗНА ПРИ АРДЕНИТЕ?

2022.05.12 | 13:03

2
Не, намериха онова, което изчезна при Киев. Сега търсят кои изтегли танковете е трактор и къде.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини